Ružić: Sledi uvođenje reda u administraciji i bolji učinak javne uprave (VIDEO)

Beta 25.09.2017

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić izjavio je danas da se sve čini kako bi se uveo red u administraciji i obezbedio bolji učinak javne uprave.

Ružić je na sastanku Mreže Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za upravljanje ljudskim resursima rekao da očekuje da se uskoro u parlamentu nađe Predlog izmena i dopuna Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave jer novi propisi donose unapređenja potrebna za rad Nacionalne akademije za javnu upravu.

Podsetio je da Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu već u skupštinskoj proceduri i da se tim zakonom obezbeđuje da zaposleni u lokalnim samoupravama imaju isti obim i kvalitet stručnog usavršavanja kao i oni u državnim organima.

Ocenio je da uvođenje reda u administraciju i bolji učinak zaposlenih žele i oni koji rukovode lokalnim samoupravama.

"Verujem sa iako nam predstoji veliki rad na promeni odnosa prema poslu polako svi postajemo svesni toga da efikasna i uslužna javna uprava postaje nešto što treba da bude standard nezavisno od bilo kakvih političkih promena", rekao je Ružić.

On je rekao da će se u narednim danima kroz pojekat koji realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO i Savetom Evrope, a uz finansijsku prodršku EU, početi sprovođenje prvih programa opšteg stručnog usavršavanja zaposlenih u gradovima i opštinama.

"Oko 1.500 naših kolega obučavaće se u oblastima koje su trenutno od izuzetne važnostu za ostvarivanje funkcija lokalne samouprave", kazao je Ružić.

Dodao je da sve što je do sada urađeno u upravljanju ljudskim resursima samo prvi korak u realizaciji kompleksnijeg cilja - uspostavljanja sistema organizovanog stručnog usavršavanja za sve kategorije zaposlenih u javnoj upravi.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić ocenio je da će Akademija za javnu upravu doprineti boljem radu gradova i opština odnosno promeni slike koju građani imaju o radu tih institucija.

"Akademija će pomoći da lokalne samouprave funkcionišu na isti način, u istim rokovima i na istim zakonskim osnovama", kazao je Staničić.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da javna uprava treba da bude efikasna ali i ljubazna i da odgovara potrebama građana.

"Nema uspešnog rasta bez jake javne uprave", rekao je Fabrici koji je dodao i da očekuje da će uskoro biti usvojen i zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru  i da EU prati šta se dešava u toj oblasti.

On je dodao i da su strukturne reforme javne uprave važno postignuće na putu Srbije ka EU.

Generalni direktor Generalnog direktorata za demokratiju Saveta Evrope Snežana Samardžić Marković izjavila je da će Akademija za javnu upravu biti kamen temeljac za usavršavanje zaposlenih na centralnom nivou i u lokalnim samoupravama.

Ona je dodala da će Savet Evrope nastaviti da podržava reforme u Srbiji.

(Beta, 09.25.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »