Skupština završila rad, nastavak sutra

Beta 25.09.2017

Skupština Srbije završila je rad za danas, a sutra će nastaviti sa razmatranjem amandmana na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Na te zakone podneto je ukupno 1.234 amandmana, na Predlog zakona o obrazovanju i vaspitanju 904 amandmana a na Predlog zakona o visokom obrazovanju 330.

Prema obrazloženju Vlade, Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja treba da predstavlja krovni prosvetni zakon, kojim se daje veća autonomija ustanovama u obrazovanju.

Tim zakonom uvode se novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija ali i uz odobrenje ministra, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, dok će zaposleni u prosveti u penziju odlaziti sa 65 godina.

Poslanici opozicije tokom rasprave kritikovali su Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja navodeći da daje prevelika ovlašćenja ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kao posebno problematično izdvojili su to što ministar postavlja direktore osnovnih i srednjih škola.

Sednica se nastavlja u 10.00.

(Beta, 09.25.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »