Arhiva » Vesti » Dnevnik 08.02.2015

TEMA: Na praznim kasarnama svi gube

Procenjuje se da u celoj Srbiji postoji oko 500 vojnih objekata koje Vojska Srbije više ne koristi. Od 2006. godine, kada je donet Master plan, prodato je tek oko 80 vojnih kompleksa i pojedinačnih objekata

Dnevnik nedelja, 8. februar 2015.

lokalnim samoupravama, što je Ministarstvu odbrane donelo 185 miliona evra, od čega je 170 miliona evra dobijeno u vidu stanova.

Ukupan višak vojne imovine procenjuje se na 1,5 milijardu evra, pa se najavljuje pojednostavljivanje procedura za komercijalizaciju, kako bi se olakšalo, pre svih, opštinama i gradovima da uđu u posed ovih, po pravilu velikih objekata na atraktivnim lokacijama. U situaciji kakva je sada, svi su na gubitku.

Objekti propadaju, Vojska troši na njihovo čuvanje i nužno održavanje, opštine ne ubiraju poreze od potencijalnih korisnika tog prostora. Lokalne samouprave, ipak, oklevaju kod otkupa vojnih objekata, jer su pored otkupa i prenamena, renoviranje i održavanje takvih objekata veoma skupi.

Novosadske niko ne kupuje

NOVI SAD: Oko 7.500 kvadratnih metara u Novom Sadu niko ne koristi, a zgrade, koje su nekada bile deo vojnog kompleksa, godinama propadaju. Najveći problem u prodaji vojnih objekata su dugi i komplikovani pravi postupci.

- Za rešavanje viškova vojne imovine urađen je Master plan, a imovinom raspolaže Republička direkcija za imovinu. U ovom trenutku radi se ponovna procena vrednosti vojne imovine zbog toga što je ona negde bila potcenjena, a negde precenjena, a osnovna ideja nam je da na valjan način dođemo do realnih tržišnih vrednosti. Ono gde smo mi i dalje zainteresovani jeste razmena lokacija pogodnih za stambenu gradnju za nove stanove, a primer je bivša kasarna „Stepa Stepanović“ na Voždovcu. Time rešavamo veliki problem u vojsci, a to je stambeno zbrinjavanje naših pripadnika - rekao je jesenas u intervjuu za „Dnevnik” ministar odbrane Bratislav Gašić.

Najslabija prodaja viška vojnih objekata je u Novom Sadu. Prema dostupnim podacima, u najvećem vojvođanskom gradu nijedan objekat nije prodat. A na prodaju su oglašeni kasarna „Narodni heroj Janko Čmelik“ na petrovaradinskom naselju Tranyament, u kojoj su čak 34 objekta različite površine. Prodaju se i kasarne u ulicama Josipa Runjanina i Beogradskoj 12 u Petrovaradinu, vojni kompleks u Vojvode Bojovića, gde je nekada bio Sanitetski nastavni centar JNA, pa deo kasarne „Aleksandar Berić“, matične baze Rečne flotila na Limanu 4.

Posebna je priča s kasarnom „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici, koja se nekada zvala „Kasarna maršala Tita”. Taj velelepni kompleks, iako se nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u Novom Sadu, godinama zvrji prazan, pošto nijedna gradska vlast nije uspela da se dogovori s Ministarstvom odbrane oko njene prodaje, odnosno kupovine ostalih viškova.. Bilo je u javnosti raznih ideja, ali ništa od toga nije realizovano. U međuvremenu, kasarna je još više oronula.

M. Bozokin

Foto: A. Erski

Prepolovljena vrednost kompleksa

BELA CRKVA: Tokom tri veka Bele Crkve, sudbina varoši je uvek bila vezana za vojsku, a kada je pre deset godina iseljen autonastavni centar, ostao je ogroman, sada potpuno zapušten prostor sa velikom brojem objekata. Na pisti na kojoj su nekada vojnici polagali zakletvu sada raste drveće.

Predsednik Skupštine opštine Bela Crkva Nenad Živanović organizovao je svojevremeno prezentaciju idejno-programskih urbanističkih rešenja prenamene prostora vojne kasarne „Slavko Munćan Sava“ u Beloj Crkvi sa inoviranom procenom vrednosti kompleksa, kojoj su pored predstavnika Instituta za urbanizam i arhitekturu iz Beograda, prisustvovali odbornici, predstavnici Vojske Srbije i javnih preduzeća.

Čitav kompleks se prostire na 80 hektara površine i ima niz građevinskih objekata koji bi uz intervencije mogli da se koriste za razne sadržaje. Prvobitna vrednost kompleksa procenjena je na oko šest miliona evra, ali je sada prepolovljena, što je, kako smo tada čuli verovatno realna cena, ali za investitore i dalje visoka.

U međuvremenu se od ideje prenamene prostora odustalo, jer ga Vojska Srbije prodaje. Dok se ne proda ili na neki drugi način promeni vlasništvo, nema svrhe raditi prenamenu, objasnio je sada Nenad Živanović.

U samom centru grada na izuzetnom prostoru nalazi se i zgrada Doma Vojske, koje je u toliko lošem stanju da predstavlja opasnost po život prolaznika. Poreska uprava je prvobitno procenila da ova zgrada vredi 450.000 evra, što je nezamislivo u poređenju sa njenim stanjem. Opština nije zainteresovana za kupovinu ovog objekta, pre svega zbog nedostatka sredstava, a izgleda ni investitori. Opštinske vlasti su u više navrat pokušavale da razgovaraju sa predstavnicima Vojske, ali do rešenja se nije došlo.

M. Vitomirov

Celu tematsku stranu pročitajte u našem štampanom izdanju za ponedeljak, 9. februar


Objavljeno na sajtu dnevnik.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.