Arhiva » Vesti » Blic 06.06.2015

EFJ zabrinuta zbog nepoštovanja prava novinara na Balkanu

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost zbog rastućeg nepoštovanja poslodavaca na Balkanu kada su u pitanju prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, fer nadoknade za frilensere, sindikalna prava i prava na kolektivno pregovaranje, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Blic subota, 6. jun 2015.  |  Tanjug

Na godišnjoj skupštini EFJ u Budvi, na kojoj je učestvovalo 47 novinarskih organizacija iz 33 zemlje, zatraženo je, kako piše u saopštenju, da EFJ podrži organizacije-članice iz regiona u organizovanju grupnih aktivnosti, uključujući štrajkove za zaštitu prava, da pozove medijske kompanije i poslodavce da poštuju sindikalna prava. Takođe, potrebno je, kako se navodi, i da poslodavci obezbede odgovarajuće radne uslove i poštuju zakone o radu i kolektivne ugovore, i da podstaknu medijske kompanije i poslodavce da ustanove kolektivne ugovore u medijima u kojima ne postoje.

"Zaključeno je i da EFJ sa ovim temama treba da upozna evropske institucije, Savet Evrope, Međunarodnu organizaciju rada i UN izvestioce za slobodu izražavanja", piše u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je od EFJ zatraženo je da se zvanično obrati hrvatskim i crnogorskim vlastima radi otkrivanja i kažnjavanja napadača na novinare, budući da je u Hrvatskoj pretučen urednik portala “45 lines” Željko Peratović, a u Crnoj Gori novinar Tufik Softić.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Zakon o radu Balkan

©2019 Netmark d.o.o.