Arhiva » Vesti » Akter 28.06.2015

Održan 53. Dan maline u Brankovini

Na tradicionalnoj manifestaciji Dan maline u Brankovini, koja se ove godine održava 53. put, izabrani su najbolji malinari i po oceni stručnjaka Zavoda za poljoprivredu iz Valjeva, najbolju malinu imala je Zorica Grujić iz Lopatnja, kod Osečine

Akter nedelja, 28. jun 2015.  |  Beta

Od 43 izlagača, za najvećeg robnog proizvođača maline izabran je Milorad Ranković iz Donjih Leskovica, kod Valjeva, dok najuređenij malinjak po proceni stručnjaka ima Života Antonić iz Dragodola, kod Pecke.

Najveći rod po hektaru, procenjen je na oko 20 tona, ostvario je Milovan Nikolić iz Sirdije, kod Osečine.

Najveći proizvođač remontantnih (dvorodih) sorti maline je Jovan Đedović iz Stuba, kod Valjeva, a nagradu za uvođenje nove sorte dobio je Predrag Savić iz Donjih Leskovica, kod Valjeva.

Zahvalnicu za "vraćanje malinjaka" u Brankovinu dobila je Snežana Dragojlović iz tog sela.

Privredno-turističku manifestaciju otvorio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić, dok je u ime lokalne samouprave govorio zamenik valjevskog gradonačelnika Žarko Kovač.

Na stručnom savetovanju o problemima u proizvodnji maline čulo se kako se Valjevsko malinogorje, od Suvobora (kod Mionice) do Rožnja (kod Pecke), svelo na oko 1.200 hektara.

Prosečan rod je 4,5 tona po hektaru, što je malo. Srbija je, međutim, još uvek na trećem mestu u Evropi po proizvodnji maline iako nas je i Poljska prestigla, a vodeća zemlja je Rusija.

Stručnjaci kažu kako je najveći problem dobar sadni materijal, pa predlažu da se deo deviza dobijenih izvozom usmeri na kupovinu uvoznog kvalitetnog sadnog materijala. Vodeće sorte i dalje su vilamet i miker, a ima i novih koje zavređuju pažnju.

Oni takođe poručuju kako se "u malinjaku radi tokom cele godine, a ne samo uoči berbe".

Ukazali su, kako se i u ovoj godini vidi kako je, i koliko je ko ulagao u malinjak i naglasili da je neophodo zalivanja malinjaka, odnosno postavljanje zaštitnih mreža od prevelikog zagrevanja i grada.

Kako su agenciji Beta danas rekli malinari, otkupne cene kretale su se minulih dana od 160 do 250 dinara za kilogram zavisno od kvaliteta, ali i otkupljivača. Maline je, kao retko kada, danas bilo i u Brankovini. Kilogram je prodavan po 250 dinara. Pakovanja u manjim kutijama su stajala su po 100 dinara, a u većim po 200 – 300 dinara.

U umetničkom delu programa učestvovali su folklor KUD Abrašević, Milica Stojanović, koja je recitovala pesmu Desanke Maksimović, i drugi đaci OŠ "Prota Mateja Nenadović" iz Brankovine.

Danas je po prvi put na Danu maline viđeno nekoliko kotilića u kojima je pripreman lovački gulaš, a na sličnom poslu bili sui i valjevski gljivari.

Na Olimpijskim seoskim igrama, koje su u Valjevu danas počele, prema podacima organizatora u nekoliko disciplina učestvovale su 23 ekipe.


Objavljeno na sajtu akter.co.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Valjevo

©2019 Netmark d.o.o.