Arhiva » Vesti » Ekapija 02.07.2015

"Building energy 1" će graditi bioenerganu u Kruševcu - Vrednost investicije 25 mil EUR

Ekapija četvrtak, 2. jul 2015.

Memorandum o saradnji između Grada Kruševca i kruševačke kompanije "Building energy 1" potpisan je juče. Osnivači kompanije su "Building energy" iz Milana i "Sinergy invest" iz Kruševca, lokalni partner, a predmet Memoranduma je izgradnja bioenergane, koju će zajednički investirati "Building energy" i lokalni partner.

Investiciona vrednost projekta izgradnje elektrane na biomasu je oko 25 mil EUR. Predviđa se otvaranje 30 do 50 novih radnih mesta, za početak.

Poseban vid saradnje između Grada Kruševca i "Building energy 1" Kruševac je moguće ostvariti i u oblasti solarne energije, a planira se izrada studije i poseban plan realizacije izgradnje solarne elektrane.

Buduća elektrana na biomasu nalaziće se u blizini JKP "Gradska toplana", što lokacijski odgovara budućem umrežavanju bioenergane i toplane , radi preuzimanja toplotne energije koja bi služila za snabdevanje grada. Istovremeno, bionergana biće i blizu JKP "Kruševac", radi sakupljanja i distribucije biomase sa teritorije grada.

Navedeni projekat izgradnje elektrane na biomasu, realizovaće se u naredne dve godine.

Regionalni menadžer za istočnu Evropu Paolo Rosi, podsetio je da je od prezentacije ideje u Kruševcu do potpisivanja memoranduma prošlo samo godinu dana.

- Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku na pokazanoj volji, angažovanosti i njegovoj želji da radi na poboljšanju uslova života građana. Gradska uprava takođe je odigrala vrlo operativnu i efikasnu ulogu i početak realizacije projekta planiramo za "14. oktobar".

Dodatni benefiti od ovog projekta su smanjenje emisije štetnih gasova u procesu proizvodnje toplotne energije, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, smanjenje potrošnje uglja u JKP "Gradska toplana", kao i dodatna zarada JKP "Kruševac".

Izgradnja bioenergane je prvi u nizu zajednički planiranih projekata, kojima se i Kruševac približava trendovima u Evropskoj uniji, promoviše kao grad sa povoljnom poslovnom klimom i otvaraju vrata i drugim potencijalnim investitorima. Kao preporuku treba istaći da je Grad obezbedio svu administrativnu i tehničku pomoć za dobijanje neophodnih saglasnosti i dozvola, traženih od strane organa lokalne samouprave, ali i republičkih institucija, objavljeno je na sajtu grada.


Objavljeno na sajtu ekapija.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Kruševac

©2018 Netmark d.o.o.