Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 05.01.2016

Sećanje na žrtve iz Šarli Ebdoa

Glas Amerike 05.01.2016
Francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao je 17 žrtava poginulih u napadima islamističkih ekstremista na satirični list Šarli Ebdo, jevrejsku prodavnicu i policiju u januaru prošle godine. Francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao je 17 žrtava… »

Obama predstavio mere za kontrolu oružja

Glas Amerike 05.01.2016
Američki predsednik Barak Obama predstavio je niz novih, kako kaže - "zdravorazumskih" mera za smanjenje oružanog nasilja, zaobilazeći Kongres po pitanju koje je oštro podelilo američku javnost. On je istakao da, nasuprot tvrdnjama nekih… »

Američki vojnik ubijen u Avganistanu

Glas Amerike 05.01.2016
Jedan američki vojnik je poginuo, a dvojica su povređena u sukobima u avganistanskoj pokrajini Helmand, gde su talibanski borci nedavno proširili svoje operacije. Odbrambeni zvaničnici saopštili su da se američke specijalne snage učestvovale u… »

Zaoštravanje teritorijalnih sporova u Aziji

Glas Amerike 05.01.2016
Tenzije izmedju Kine i zemalja jugoistočne Azije su ponovo u porastu pošto je Peking testirao pistu na jednom od veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru. Kineski civilni avion se juče spustio na pistu na grebenu Fiery Cross u arhipelagu Spratli… »

Kuvajt povukao ambasadora iz Teherana

Glas Amerike 05.01.2016
Dok saudijski saveznici prekidaju diplomatske veze sa Iranom, predsednik Hasan Rohani izjavio je da Saudijska Arabija ne može da „prikrije zločin“ pogubljenja šiitskog klerika i najvećeg kritičara saudijske kraljevine, prekidom diplomatskih… »

Eskalacija tenzija na Bliskom istoku

Glas Amerike 05.01.2016
Analitičari kažu da je Saudijska Arabija, pod pritiskom pada cene nafte i sve češćih provokacija Irana, želela da pošalje jasnu poruku svima koji su sumnjali u autoritet kraljevstva. Dve muslimanske sile, koje su već godinama najveći rivali u… »

Nastavlja se blokada u Oregonu

Glas Amerike 05.01.2016
Naoružani anti-vladini aktivisti i dalje okupiraju zgradu uprave prirodnog rezervata u američkoj državi Oregon, uprkos tome što su se otac i sin, inače u središtu protesta te grupe, vratili u zatvor i distancirali od aktivista. Miran protest manje… »

Novi potresi na tržištima zbog Kine

Glas Amerike 05.01.2016
Svetska finansijska tržišta su novu godinu juče počela velikim padom vrednosti akcija, koji je prvobitno zabeležen u Kini čija ekonomija se sve više usporava. Trgovina na berzama u Šangaju i Šenženu je prvog radnog dana u 2016. prekinuta posle… »

Tradicija, lobisti prepreke za kontrolu oružja

Glas Amerike 05.01.2016
Predsednikovim uredbama nije potrebno odobrenje Kongresa ali mogu da se suoče sa pravnim preprekama. Promena zakona o oružju nije tako laka kako mnogi misle. Posle svake masovne pucnjave, kao što je bio masakr u decembru u kojem je ubijeno 14 osoba…… »

CG traži podršku za Lukšića

Glas Amerike 05.01.2016
Nakon što je Vlada Crne Gore kandidovala Igora Lukšića za generalnog sekretara UN, sada se traži podrška prijateljskih država. Crna Gora je ušla u novu godinu sa ozbiljnim očekivanjima kada je u pitanju spoljno-politička afirmacija države. Vlada… »