Izvor: Politika arhiva vesti 05.01.2016

Sve više bakterija otpornih na antibiotike

Politika 05.01.2016
Medicinska praksa koju znamo promeniće se znatno ukoliko ne budu napravljene promene u načinu korišćenja antibiotika. Od otkrića penicilina 1928. godine, ljudi su koristili antibiotike protiv uzročnika mnogih infekcija. Ali u današnje vreme lekari… »

Kfor pomaže obnovu crkve Svetog Nikole u Prištini

Politika 05.01.2016
Kfor je, uoči Božića, donirao građevinski materijal za obnovu crkve Svetog Nikole u Prištini, saopšteno je iz Kfora. Sveštenik Darko Marinković, u ženji da obnovi crkvu, tražio je podršku Kfora. Međunarodne snage na Kosovu i Metohiji… »

U Beogradu se osećam kao Zlatokosa

Politika 05.01.2016
Šanse da će Britanski savet tokom 2016. dovesti u Srbiju dela jednog dobitnika Tarnerove nagrade su, rekla bih, vrlo vrlo velike. Kler Sirs dolazi iz sfere marketinga i komunikacija u oblasti umetnosti i obrazovanja. Radila je za različite britanske… »

Budućnost „Politike” – čitaoci akcionari

Politika 05.01.2016
Kada bi čitaoci kupili akcije „Politike” bilo bi to investiranje u pravu, nezavisnu, objektivnu informaciju, u prevlast kulture nad tabloiziranom nekulturom. Tema ovog teksta je sudbina „Politike“ i pitanje: da li je moguće izmiriti nacionalno i… »

Zlato na Mesecu – izložba strip tabli u KC „Grad”

Politika 05.01.2016
Pod krovom savamalskog Kulturnog centra „Grad” predstavljeno je strip izdanje „Zlato na Mesecu” i izložba tabli iz ove zbirke stripova Aleksandra Zografa. Ovaj umetnik potvrdio je da svojim radovima vešto putuje kroz prostor i vreme, opisujući… »

Borba za dušu

Politika 05.01.2016
Razlaz države i religije jedan je od najvažnijih događaja u modernom osvajanju slobode, a povratak veronauke u državno okrilje sužavanje slobode. Kada Slobodan Reljić, u raspravi o mestu veronauke u republikanskom poretku („Veronauka ne može biti… »

Jedan student bio u Studenici, a njih trideset u Rimu

Politika 05.01.2016
Naše redovne ankete na prvoj godini studija, na početku svake školske godine, motivisane naučnim i pedagoškim razlozima, pokazuju da većina upisanih studenata srbistike na Univerzitetu u Nišu nikada nisu videli Studenicu, Žiču, Sopoćane… »

Ljubavnica nije lek za menadžersku bolest

Politika 05.01.2016
Osobe na upravljačkim funkcijama češće pate od kardiovaskularnih oboljenja usled hroničnog stresa, čak i kada nisu izložene drugim faktorima rizika. Imaju platu od pet, šest hiljada evra, između 40 i 50 godina, zavidan status i ugled u društvu… »

Muzička čarolija „Sviramo za decu”

Politika 05.01.2016
Kako izgleda kad se sretnu Deda Mraz, „Deset ljutih gusara”, „Cica iz Grivca”, „Magarence Njako” i „Slon lepotan Dondolan” pa zajedno krenu u „Čudnu šumu” i u toj avanturi sklope „Drugarstvo” pa još nauče i „Abecedu… »