Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 05.01.2016

Novi bilans: Najmanje 36 izbeglica udavilo se kod turske obale

Politika 05.01.2016
ANKARA – Spasilačke ekipe izvukle su danas najmanje 36 tela migranata koji su se udavili pošto su se dva broda kojim su se prevozili prevrnula u nemirnim vodama na putu od Turske do grčkog ostrva Lezbos, saopštili su zvaničnici novi bilans… »

Ko je uz Saudijsku Arabiju, a ko uz Iran

Politika 05.01.2016
Neke države su stale na stranu Saudijske Arabije i prekinule ili smanjile diplomatske veze s Iranom, dok su druge zatražile smirivanje pre nego što rat rečima dalje eskalira. DUBAI - Tenzije između Saudijske Arabije i Irana, koje su počele… »

Oland otkrio tri spomen ploče u znak sećanja na žrtve terorista

Politika 05.01.2016
PARIZ – Predsednik Francuske Fransoa Oland otkrio je danas u Parizu tri spomen ploče u znak sećanja na žrtve terorističkih napada džihadista u januaru 2015. godine. Time su franuski zvaničnici počeli nedelju odavanja pošte žrtvama… »

Kina: u zapaljenom autobusu poginulo 14 osoba, 32 povređene

Politika 05.01.2016
PEKING – U požaru u autobusu u severnoj Kini poginulo je 14 osoba i više od 30 je povređeno, a policija traga za jednom osobom koja se sumnjiči za tu nesreću, saopštile su vlasti. Incident se dogodio u glavnom gradu regiona Nindžija, Jinčuanu… »

Pentagon: Rusija ne treba da smatra Ameriku pretnjom

Politika 05.01.2016
VAŠINGTON – Moskva ne treba da smatra Sjedinjene Američke Države pretnjom, budući da Vašington ne teži konfliktu sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Džef Dejvis, komentarišući nedavno usvojenu rusku Strategiju nacionalne bezbednosti… »

Merkelova zaprepašćena seksualnim napadima u Kelnu

Politika 05.01.2016
BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zaprepašćenje zbog niza seksualnih napada u Kelnu u novogodišnjoj noći i istakla da počinioce treba otkriti što je pre moguće. Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je 31… »

„Forin polisi”: Deset mogućih ratova u 2016. godini

Politika 05.01.2016
VAŠINGTON – Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljšanje situacije u oblasti rešavanja vojnih kriza, piše „Forin polisi”, prenosi Tanjug. Analitičari američkog lista… »

Nemačka: rasprave o migrantima zbog novogodišnjih nereda

Politika 05.01.2016
BERLIN/KELN - Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih nemačkih gradova, pri čemu su počinioci bili uglavnom muškarci iz severne Afrike. … »

Bahrein: sukob šiitskih demonstranata i policije

Politika 05.01.2016
MANAMA - Policija u Bahreinu bacila je suzavac na demonstrante koji su protestovali zbog pogubljenja poznatog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji. Stotine demonstranata izašlo je na ulice Sitre, grada južno od prestonice Maname. Kako prenosi… »

Avioni NATO 2015. češće presretali ruske avione

Politika 05.01.2016
VILjNUS - Litvansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su avioni NATO saveza koji patroliraju vazdušnim prostorom baltičkih zemalja prošle godine poleteli 160 puta, što je za 14 odsto više nego 2014. godine. Litvansko ministarstvo je… »