Izvor: Pravda arhiva vesti 05.01.2016

GLOBALNO PRESTROJAVANjE: Ko je uz Saudijsku Arabiju, a ko uz Iran

Pravda 05.01.2016
DUBAI – Tenzije između Saudijske Arabije i Irana, koje su počele pogubljenjem šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji i potonjim napadima na ambasadu te zemlje u Teheranu, dovele su do novih zatezanja odnosa na već nestabilnom Bliskom istoku. … »

KIRBI U ČUDU: Zašto neki misle da rušim Vladu Srbije?

Pravda 05.01.2016
BEOGRAD – Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi istakao je da mu nije jasno zbog čega neko misli da on pokušava da sruši Vladu Srbije. „Uživao sam u nešto više od tri godine ovde. Iduće godine ću prvi put posle dugo vremena tražiti posao, to… »

Patrijarh Irinej: Ne dozvolimo da nas dele

Pravda 05.01.2016
BEOGRAD – Tradicionalnim pozdravom Mir Božji – Hristos se rodi, patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom i monaštvom SPC čestitao je Božić svim sinovima i kćerima svete Crkve s porukom da ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu. U… »

Američki general: Rusija i dalje pretnja za SAD

Pravda 05.01.2016
To što se Sjedinjene Američke Države u nacionalnoj strategiji bezbednosti Rusije spominju kao pretnja neće promeniti mišljenje SAD da je sama Rusija za njih pretnja, izjavio je predsednik Komiteta načelnika štabova SAD, general Džozef Danford. … »

Merkelova zaprepašćena napadima u Kelnu

Pravda 05.01.2016
BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zaprepašćenje zbog niza seksualnih napada u Kelnu u novogodišnjoj noći i istakla da počinioce treba otkriti što je pre moguće. Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je 31… »

SUMORNA PROGNOZA AMERIČKIH ANALITIČARA: 10 ratova preti u 2016, a većinu je nemoguće rešiti

Pravda 05.01.2016
Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružažnih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljššanje situacije u oblasti reššavanja vojnih kriza, piše Forin polisi. Analitičari američkog lista napravili su presek deset… »

SILOVANjA I PLjAČKE: Horde migranata spopadale Nemice za Novu godinu

Pravda 05.01.2016
NEMAČKA – Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih nemačkih gradova. Počinioci su bili uglavnom muškarci iz severne Afrike. … »

Muftija Jusufspahić: Nije Turska sama oborila ruski Suhoj!

Pravda 05.01.2016
BEOGRAD – Muftija Muhamed Jusufspahić, novonaimenovani ambasador Beograda u Saudijskoj Arabiji misli da Turska nije sama odlučila da obori ruski borbeni avion iznad Sirije. “Mislim da nije. Turska je članica NATO-a. Ne znam odakle stižu ta… »

Vučić posle sastanka sa Dačićem: Ne bih voleo izbore, ali…

Pravda 05.01.2016
BEOGRAD – Premijer i predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi voleo da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora, ali da to zavisi od atmosfere u društvu i drugih okolnosti. „Kad vidite da neko ničim drugim sem neistinama i lažima… »

Dačić: Hrvatska nabavlja rakete za gađanje Srbije

Pravda 05.01.2016
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska nabavlja balističke rakete, koje će verovatno upotrebiti protiv Srbije. U izjavi za N1, a koju su preneli hrvatski mediji, Dačić je rekao da se „pretpostavlja da naoružanje koje… »