Izvor: Pravda/Svet arhiva vesti 05.01.2016

GLOBALNO PRESTROJAVANjE: Ko je uz Saudijsku Arabiju, a ko uz Iran

Pravda 05.01.2016
DUBAI – Tenzije između Saudijske Arabije i Irana, koje su počele pogubljenjem šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji i potonjim napadima na ambasadu te zemlje u Teheranu, dovele su do novih zatezanja odnosa na već nestabilnom Bliskom istoku. … »

Američki general: Rusija i dalje pretnja za SAD

Pravda 05.01.2016
To što se Sjedinjene Američke Države u nacionalnoj strategiji bezbednosti Rusije spominju kao pretnja neće promeniti mišljenje SAD da je sama Rusija za njih pretnja, izjavio je predsednik Komiteta načelnika štabova SAD, general Džozef Danford. … »

Merkelova zaprepašćena napadima u Kelnu

Pravda 05.01.2016
BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zaprepašćenje zbog niza seksualnih napada u Kelnu u novogodišnjoj noći i istakla da počinioce treba otkriti što je pre moguće. Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je 31… »

SUMORNA PROGNOZA AMERIČKIH ANALITIČARA: 10 ratova preti u 2016, a većinu je nemoguće rešiti

Pravda 05.01.2016
Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružažnih sukoba u svetu, a u 2016. godini ne treba očekivati poboljššanje situacije u oblasti reššavanja vojnih kriza, piše Forin polisi. Analitičari američkog lista napravili su presek deset… »

SILOVANjA I PLjAČKE: Horde migranata spopadale Nemice za Novu godinu

Pravda 05.01.2016
NEMAČKA – Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih nemačkih gradova. Počinioci su bili uglavnom muškarci iz severne Afrike. … »

UKRAJINA PRAVI PROBLEME: Kijev tera Moskvu na sud, Evropa se smrzava

Pravda 05.01.2016
Po staroj, lošoj, tradiciji Rusija i Ukrajina su novu godinu počeli gasnim sukobom od kojeg može da nastrada Evropa. Iako je Rusija ponudila Ukrajini popust na gas za prvi kvartal 2016, pa bi hiljadu kubika plavog goriva koštalo 212 umesto 230… »

NOVI MIGRANTSKI TALAS: Stižu klimatske izbeglice!

Pravda 05.01.2016
Oni koje je zahvatala panika pred prizorom pet-šest miliona izbeglica, koliko je u trenutnoj migrantskoj krizi zapljusnulo Bliski istok, Evropu i sever Afrike, tek će biti užasnuti ako dočekaju sredinu veka. Do tada će, prema proceni Međunarodne… »

Sirijska vojska oslobađa vojnu bazu kod Alepa

Pravda 05.01.2016
Sirijska vojska pokrenula je veliku ofanzivu kako bi uništila pozicije ID u selima koje se nalaze pored vazduhoplovne vojne baze Kveiris u provinciji Alep, javlja iranska novinska agencija Fars. Izvor iz vojske rekao je agenciji da je osobođeno… »

STRUČNjACI UPOZORAVAJU: Ukoliko zarate sa Iranom, Saudijska Arabija će brzo nestati sa karte sveta!

Pravda 05.01.2016
Ako dođe do rata između Rijada i Teherana – Sudijska Arabija će taj rat sigurno izgubiti i biti uništena – ocenio je jedan od najboljih svetskih znalaca Bliskog Istoka Jevgenij Satanovski. Satanovski koji rukovodi moskovskim Institutom za… »

Snimci odali teroriste: Islamska država ratuje za Porošenka (VIDEO)

Pravda 05.01.2016
Hakerska grupa Kiber Berkut objavila je na internetu fotografije i video-snimke koji ukazuju da u redovima ukrajinskog nacističkog bataljona Azov ratuju i pripadnici Islamske države. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko nedavno je potpisao… »