Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.01.2016

Austrija aplicirala za telefonski kod za Kosovo

Slobodna Evropa 05.01.2016
Ministarica za dijalog Edita Tahiri, izjavila je u utorak 5. janaura, da je Austrija juče aplicirala pri Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije (ITU) za telefonski pozivni broj za Kosovo, u skladu sa briselskim sporazumom o telekomunikacijama… »

Turska: Pronađena tela 21 migranta

Slobodna Evropa 05.01.2016
Turske vlasti saopštile su danas da su pronašli tela 21 migranta, od kojih troje dece na odvojenim lokacijama na obali Egejskog mora. Jedanaest tela je nađeno na plaži letovališta Ajvalik, nakon što je njihov čamac potonuo zbog nevremena, javila je… »

Kuvajt povukao ambasadora iz Irana

Slobodna Evropa 05.01.2016
Kuvajt je danas povukao svog ambasadora iz Irana zbog napada na Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu. U saopštenju, koje je objavila kuvajtska novinska agencija, nisu objavljeni drugi detalji ili razlog zbog slabljenja diplomatskih odnosa Kuvajta i… »

Hollande otkrio spomen ploču za žrtve "Charlie Hebdoa"

Slobodna Evropa 05.01.2016
Francuski predsednik Francois Hollande otkrio je danas spomen-ploču na prostorijama gdje se nalazila redacija satiričnog lista "Charlie Hebdo" čime je počelo obilježavanje godišnjice od terorističkog napada na redakciju tog lista. Hollande, u… »

Svrljig zavejan snegom

Slobodna Evropa 05.01.2016
Uprkos niskim temperaturama i snegu, koji sa povremenim prekidima pada već dva dana, većina puteva u Srbiji je prohodna. Iako se saobraćajnice neprekidno čiste, vozačima se savetuje dodatan oprez, jer na kolovozu ima snega, a ponegde i leda… »

Kirbi: Nije mi jasno zašto tvrde da rušim vlast u Srbiji

Slobodna Evropa 05.01.2016
Odlazeći američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi rekao je danas da je imao dobru saradnju sa Vladom Srbije i da mu nije jasno kako su nastale glasine da želi da "zbaci" ovu ili neku potencijalno drugu vlast u Srbiji. Kirbi je za B92 kazao da SAD vole… »

SAD: Smanjuje se teritorija ID u Siriji i Iraku

Slobodna Evropa 05.01.2016
Teritorija pod kontrolom takozvane "Islamske države" (ID) smanjila se za 40 posto na teritoriji Iraka, i 20 posto na teritoriji Sirije u 2015., jer su međunarodne snage izbacile militante iz nekoliko gradova, rekao je portparol koalicije koju predvode… »

Kina: U požaru u autobusu poginulo 14 osoba

Slobodna Evropa 05.01.2016
U autobusu koji se zapalio u Kini poginulo je 14 osoba, a više od 30 ih je povrijeđeno u autobusu koji je izgorio u Kini. Vlasti navode kako su u potjeri za osumnjičenim za postavljanje vatre. Incident se desio u Yinchuanu, glavnom gradu kineske regije… »

Merkel šokirana seksualnim napadima u Kelnu za Novu godinu

Slobodna Evropa 05.01.2016
Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas šokiranost nizom seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu i poručila da počinioci moraju što prije biti pronađeni. Merkel je pozvala gradonačelnicu Kelna Henrijetu Reker da izrazi zabrinutost zbog… »

Rohani: Saudijska Arabija ne može da sakrije zločin

Slobodna Evropa 05.01.2016
Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da Saudijska Arabija ne može da sakrije "svoj zločin" pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika Nimr al-Nimra time što će prekinuti odnose sa Teheranom. "Saudijska Arabija ne može da sakrije… »