Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.01.2016

U 2015. se utopio 3.771 migrant

Slobodna Evropa 05.01.2016
U pokušaju prelaska Sredozemnog mora na putu ka Evropi prošle godine utopio se 3.771 migrant, podaci su Međunarodne organizacije za migraciju (IOM). IOM ističe da je prošla godina bila najsmrtonosnija za izbjeglice koji prelaze Sredozemno more i da… »

Davutoglu poziva na diplomatiju na liniji Rijad -Teheran

Slobodna Evropa 05.01.2016
Premijer Turske Ahmet Davutoglu pozvao je danas Saudijsku Arabiju i Iran da upotrijebe diplomatske kanale kako bi se smanjile tenzije posle egzekucije uglednog šiitiskog sveštenika i poručio da je Turska spremna da se angažuje. "Diplomatskim kanalima… »

Naprednjaci i SPS danas o odnosima u vladajućoj koaliciji

Slobodna Evropa 05.01.2016
Vladajući SNS sastaće se danas, 5.januara, s rukovodstvom koalicionog partnera, SPS, na nedavnu inicijativu lidera socijalista Ivice Dačića, koja je iznenadila i lidera SNS Aleksandra Vučića, jer je stigla "poštom", a ne u direktnim susretima u… »

Marin Le Pen saslušana u istrazi o finansijskim malverzacijma

Slobodna Evropa 05.01.2016
Predsjednica francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, saslušana je danas u okviru istrage o finansijskim malverzacijama njene stranke za vreme predizborne kampanje 2012. godine, izjavili su Frans presu izvori bliski… »

Danska, Švedska i Njemačka o graničnim kontrolama sjutra u Briselu

Slobodna Evropa 05.01.2016
Visoki zvaničnici Danske, Švedske i Njemačke razgovaraće u srijedu, 6.januara u Briselu, zbog novih mjera kontrole na granicama radi sprječavanja izbjeglica da dođu na sjever Evrope. Sastanak je sazvan nakon što je Švedska uvela kontrole ličnih… »

Saudijska Arabija u UN : Pogubljene osobe imale su fer i pravična suđenja

Slobodna Evropa 05.01.2016
Misija Saudijske Arabije pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da je 47 osoba, koje su pogubljene 1. januara, imalo fer i pravična suđenja. Saudijski ambasador pri UN Abdulah el Mualimi izjavio je kasno sinoć da kriza između Saudijske Arabije i Irana… »

Venecuela: Opozicija kontroliše parlament posle 17 godina

Slobodna Evropa 05.01.2016
Novoizabrani venecuelanski poslanici položili su danas zakletvu, čime je opozicija u toj zemlji posle 17 godina preuzela kontrolu nad parlamentom. Zakletva je protekla u atmosferi velikih tenzija u skupštinskoj sali i sukoba stotina pristalica i… »

Od početka godine u Poljskoj 36 žrtava zime

Slobodna Evropa 05.01.2016
Nakon tragičnog vikenda i nova sedmica počela je crnim bilansom, pošto je u poslednja 24 sata sedmoro Poljaka preminulo od smrzavanja. Od početka godine mrazevi i do 20 stepeni ispod nule odnijeli su živote 36 Poljaka, saopštio je u utorak, 5… »

Britanci identifikovali još jednog svog državljanina člana ID

Slobodna Evropa 05.01.2016
Militant koji se vidi na posljednjem video snimku "Islamske države" (ID) kako prijeti Velikoj Britaniji, vjerovatno je Britanac Sidarta Dar koji je 2014. godine otišao u Siriju, objavio je BBC. Pozivajući se na zvanične izvore, BBC je objavio da je… »

Pretres u Pavlović banci u vezi Dodikovog kredita

Slobodna Evropa 05.01.2016
Direktorica Pavlović banke u Bijeljini Ružica Janković izjavila je Srni da su policijski inspektori Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH danas ponovo u sjedištu banke tražili informacije u vezi sa istragom o kreditu predsjednika Republike Srpske… »