Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 05.01.2016

Član Bundestaga: Imidž BiH je srednjovjekovno jednoumlje

Slobodna Evropa 05.01.2016
Josip Juratović jedan je od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj, a od 2005. godine član njemačkog Bundestaga njemačke socijaldemokratske partije (SPD). Juratović je bio dugogodišnji povjerenik Sindikata pri tvornici automobila… »

Šaškor: Godina velkih nepoznanica

Slobodna Evropa 05.01.2016
Nova godina je prošla. Tek prelijepo okićeni Zagreb, još uvijek pune kuće gostiju i čestitke prijatelja podsjećaju na čaroliju da smo proteklih desetak dana živjeli iluziju boljih i veselijih dana. I boljih nas samih. Prizemljenje je nastupilo… »

Zajednica srpskih opština na čekanju

Slobodna Evropa 05.01.2016
Na Kosovu još uvek nisu poduzeti dalji koraci nakon presude Ustavnog suda o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Iz Vlade navode da će se u predstojećem periodu formirati radna grupa koja će se baviti time. Iz Srpske liste navode da je… »

Predistraga o Arkanovim tigrovima

Slobodna Evropa 05.01.2016
Tužilaštvo za ratne zločine započelo je predistragu protiv nepoznatih pripadnika nekadašnje Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana zbog sumnje da su počinili ratne zločine. Dosadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir… »

Otkaz novinarki Gojan nezakonit, HRT je mora vratiti na posao

Slobodna Evropa 05.01.2016
Općinski radni sud u Zagrebu presudio je da je otkaz novinarki Hrvatske radiotelevizije (HRT) Elizabeti Gojan bio nezakonit te je izrekao privremenu mjeru kojom HRT obvezuje da je vrati na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana od primitka… »

Rađenović pregovarao o priznanju krivice

Slobodna Evropa 05.01.2016
Bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović pregovarao je danas u Tužilaštvu o priznanju krivice, a iz zatvora bi mogao izaći 13. januara kada ističe petomjesečni pritvor, rekao je njegov advokat Željko Đukanović. Pregovori o sporazumu između… »

Slovačka će u Makedoniju poslati 25 policajaca

Slobodna Evropa 05.01.2016
Slovački premijer Robert Fico saopštio je danas da će Slovačka 1. februara poslati u Makedoniju 25 policajaca da pomognu sa izbjegličkim talasom koji, prema njegovim riječima, sada usporava samo loše vrijeme a ne nekakve efikasne mjere Evropske… »

Turske snage ubile 14 kurdskih militanata

Slobodna Evropa 05.01.2016
Turske snage sigurnosti ubile su najmanje 14 militana na pretežno kurdskom jugoistoku zemlje, saopštili su danas vojni izvori. U internet saopštenju generalštaba se navodi da je član "seoske straže", koji se borio na strani Vladinih snaga, ubijen… »

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv četri osobe za ratni zločin

Slobodna Evropa 05.01.2016
Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića tereti za zločin protiv čovječnosti, odnosno progon nesrpskog stanovništva iz opština Gacko, Nevesinje, Stolac, Mostar i Bileća. U… »

Izbeglice na beogradskoj zimi: Vozom u bolji život

Slobodna Evropa 05.01.2016
Izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja, uprkos hladnom vremenu, i dalje prolaze kroz Beograd. Sada ih je mnogo manje nego ranije, a mesto kratkotrajnog zadržavanja im je glavna železnička stanica. Među dvadesetak mladića koje smo kraj perona zatekli… »