Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 05.01.2016

Turska: Pronađena tela 21 migranta

Slobodna Evropa 05.01.2016
Turske vlasti saopštile su danas da su pronašli tela 21 migranta, od kojih troje dece na odvojenim lokacijama na obali Egejskog mora. Jedanaest tela je nađeno na plaži letovališta Ajvalik, nakon što je njihov čamac potonuo zbog nevremena, javila je… »

Kuvajt povukao ambasadora iz Irana

Slobodna Evropa 05.01.2016
Kuvajt je danas povukao svog ambasadora iz Irana zbog napada na Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu. U saopštenju, koje je objavila kuvajtska novinska agencija, nisu objavljeni drugi detalji ili razlog zbog slabljenja diplomatskih odnosa Kuvajta i… »

Hollande otkrio spomen ploču za žrtve "Charlie Hebdoa"

Slobodna Evropa 05.01.2016
Francuski predsednik Francois Hollande otkrio je danas spomen-ploču na prostorijama gdje se nalazila redacija satiričnog lista "Charlie Hebdo" čime je počelo obilježavanje godišnjice od terorističkog napada na redakciju tog lista. Hollande, u… »

SAD: Smanjuje se teritorija ID u Siriji i Iraku

Slobodna Evropa 05.01.2016
Teritorija pod kontrolom takozvane "Islamske države" (ID) smanjila se za 40 posto na teritoriji Iraka, i 20 posto na teritoriji Sirije u 2015., jer su međunarodne snage izbacile militante iz nekoliko gradova, rekao je portparol koalicije koju predvode… »

Kina: U požaru u autobusu poginulo 14 osoba

Slobodna Evropa 05.01.2016
U autobusu koji se zapalio u Kini poginulo je 14 osoba, a više od 30 ih je povrijeđeno u autobusu koji je izgorio u Kini. Vlasti navode kako su u potjeri za osumnjičenim za postavljanje vatre. Incident se desio u Yinchuanu, glavnom gradu kineske regije… »

Merkel šokirana seksualnim napadima u Kelnu za Novu godinu

Slobodna Evropa 05.01.2016
Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas šokiranost nizom seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu i poručila da počinioci moraju što prije biti pronađeni. Merkel je pozvala gradonačelnicu Kelna Henrijetu Reker da izrazi zabrinutost zbog… »

Rohani: Saudijska Arabija ne može da sakrije zločin

Slobodna Evropa 05.01.2016
Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je danas da Saudijska Arabija ne može da sakrije "svoj zločin" pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika Nimr al-Nimra time što će prekinuti odnose sa Teheranom. "Saudijska Arabija ne može da sakrije… »

Uništeno svo hemijsko oružje koje je prijavila Sirija

Slobodna Evropa 05.01.2016
Arsenal hemijskog oružja koje je Sirija prijavila 2013. godine u potpunosti je uništen, saopštila je danas Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OIAC) sa sjedištem u Hagu. "Arsenal hemijskog oružja 100 odsto je uništen", izjavio je France… »

Zaplenjeno tri tone kokaina u Španiji

Slobodna Evropa 05.01.2016
Španska policija saopštila je danas da je zaplenila tri tone kokaina na severoistoku zemlje i dodala da je uhapsila 12 osoba, medju kojima državljane iz Španije, Holandije i Velike Britanije. "To je najveća zaplena te vrte droge od 1999. godine"… »

Bahrein: Sukob šiitskih demonstranata i policije

Slobodna Evropa 05.01.2016
Policija u Bahreinu bacila je suzavac na demonstrante koji su protestovali zbog pogubljenja poznatog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji. Stotine demonstranata izašlo je na ulice Sitre, grada južno od prijestonice Maname. Kako prenosi AP… »