Svet arhiva vesti 05.01.2016

Turska: Udavilo se najmanje 36 izbeglica

RTV 05.01.2016
ANKARA - Spasilačke ekipe izvukle su danas najmanje 36 tela migranata koji su se udavili pošto su se dva broda kojim su se prevozili prevrnula u nemirnim vodama na putu od Turske do grčkog ostrva Lezbos, saopštili su zvaničnici novi bilans nesreće… »

Ko je uz Saudijsku Arabiju, a ko uz Iran

Novi magazin 05.01.2016
Tenzije izmedju Saudijske Arabije i Irana, koje su počele pogubljenjem šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji i potonjim napadima na ambasadu te zemlje u Teheranu, dovele su do novih zatezanja odnosa na već nestabilnom Bliskom istoku. Neke države… »

Pariz: Tri spomen-ploče za žrtve napada terorista

B92 05.01.2016
Pariz -- Francuski predsednik Fransoa Oland otkrio je u Parizu tri spomen-ploče u znak sećanja na žrtve terorističkih napada džihadista u januaru 2015. godine. Oland je u prisustvu članova porodica i prijatelja žrtava najpre otkrio ploču u znak… »

SAD: Smanjuje se teritorija ID u Siriji i Iraku

Slobodna Evropa 05.01.2016
Teritorija pod kontrolom takozvane "Islamske države" (ID) smanjila se za 40 posto na teritoriji Iraka, i 20 posto na teritoriji Sirije u 2015., jer su međunarodne snage izbacile militante iz nekoliko gradova, rekao je portparol koalicije koju predvode… »

U požaru u autobusu nastradalo 14 putnika, 32 povređeno

Večernje novosti 05.01.2016
U požaru koji je izbio u autobusu u Kini poginulo je 14 putnika, a povređeno 32, javili su mediji, navodeći da policija traga za osobom za koju se sumnja da je izazvala požar. PEKING - U požaru koji je izbio u autobusu u Kini poginulo je 14 putnika… »

Pentagon: Rusija ne treba da smatra Ameriku pretnjom

Press 05.01.2016
Moskva ne treba da smatra Sjedinjene Americke Države pretnjom, budući da Vašington ne teži konfliktu sa Rusijom, izjavio je predstavnik Pentagona Džef Dejvis, komentarišući nedavno usvojenu rusku Strategiju nacionalne bezbednosti. Moskva ne treba… »

Ko se uz koga svrstava u sporu S. Arabija - Iran

Akter 05.01.2016
Neke zemlje su krenule stopama Rijada pa su odmah presekle ili "ohladile" odnose sa Iranom, dok su druge uputile reči upozorenja radi smirivanja situacije, prenosi AP. Na tenzije između Saudijske Arabije i Irana, koje su počele sa pogubljenjem… »

Merkelova zaprepašćena seksualnim napadima u Kelnu

Politika 05.01.2016
BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zaprepašćenje zbog niza seksualnih napada u Kelnu u novogodišnjoj noći i istakla da počinioce treba otkriti što je pre moguće. Nemačka javnost je u šoku nakon otkrića da je 31… »

Obama u suzama poziva na pojačanje kontrole oružja

Akter 05.01.2016
Američki predsednik Barak Obama danas je, u veoma emotivnom govoru pri kojem su mu krenule i suze, sunarodnicima izneo niz mera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u SAD, koristeći svoja predsednička ovlašćenja u odsustvu zakonskih izmena koje… »

Deset mogućih ratova u 2016. godini

Večernje novosti 05.01.2016
Tokom proteklih pet godina povećao se broj oružanih sukoba, a u 2016. ne treba očekivati poboljšanje situacije, piše "Forin polisi" Analitičari američkog lista sastavili su presek deset najvažnijih i najužarenijih tačaka kojima će svetska… »