Izvor: Dojče vele arhiva vesti 08.01.2016

Šta je krila policija u Kelnu?

Dojče vele 08.01.2016
Nakon masovnih napada na žene u novogodišnjoj noći na videlo izlazi sve više detalja. Recimo da je policija zakazala, da su nekoliko dana prikrivane dimenzije nasilja kao i činjenica da su počinioci migranti i izbeglice. „Pritisak na kelnskog… »

Kina: Od pokretača do kočničara

Dojče vele 08.01.2016
Kina je godinama beležila zavidan privredni rast. Ali čini se da su ta vremena prošla. To će imati posledice na svetsku ekonomiju, upozoravaju MMF, Svetska banka i mnogi ekonomski analitičari. Kina je u četvrtak (7.1.) ponovo devalvirala svoju… »

Napadi na žene i bauk rasizma

Dojče vele 08.01.2016
Seksualni nasilnici iz Kelna su doseljenici – delom izbeglice – čije poreklo predstavlja jednu od glavnih tema u diskusijama. Nije dobro da se podaci o poreklu počinilaca zataškavaju, piše u svom komentaru Kersten Knip. Otkako je izbila afera… »

Nema načina da se utiče na Pjongjang

Dojče vele 08.01.2016
Nakon novog testiranja atomske bombe u Severnoj Koreji stižu oštre osude i izrazi zabrinutosti sa svih strana. Ali to je to. Međunarodna zajednica ima malo instrumenata kojima bi mogla doskoči diktaturi Kim Džong Una. Mada iznenađene nuklearnim… »

Jasenovac između dve vatre

Dojče vele 08.01.2016
Broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac i dalje je meta manipulacija. Jedni preuveličavaju broj, drugi tvrde da je Jasenovac bio maltene banja. DW je o tome razgovarao s Mariom Jarebom iz Hrvatskog instituta za povijest. DW: Srbija i Republika Srpska… »

Kameron: Na kraju odlučuju ljudi

Dojče vele 08.01.2016
„Britanija želi da ostane u reformisanoj Evropskoj uniji“, kaže britanski premijer Dejvid Kameron u intervjuu za nemački javni servis ARD. U Nemačkoj je prisustvovao skupu bavarskih konzervativaca. ARD: Gospodine premijeru, doputovali ste u idilu… »

Miš nije tu

Dojče vele 08.01.2016
Kada tokom eksperimenta crkne mali miš, a to se ne uzme u obzir, onda to može da ima pogubni uticaj na rezultate cele naučne studije. Namerno ili nenamerno, studija je netačna. To uopšte nije redak slučaj u svetu nauke. Tim koji je izradio studiju… »

Zlostavljanje pod plavim šlemom

Dojče vele 08.01.2016
Plavi šlemovi u Centralnoafričkoj Republici ponovo su suočeni sa optužbama za seksualno zlostavljanje. U zamenu za seks sa ženom i decom nude hranu. Dosadašnji primeri pokazuju – veoma mali broj počinilaca biva kažnjen. „Zaštita civila od… »