Izvor: Glas Amerike/Svet arhiva vesti 08.01.2016

"El Čapo" ponovo u zatvoru

Glas Amerike 08.01.2016
Meksičke vlasti uhapsile su narkobosa Hoakina “El Čapa” Gusmana koji je pre sedam meseci, kroz tajni tunel, pobegao iz zatvora. Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto je Gusmanovo hapšenje objavio kratkom porukom na Tviteru: ”Misija je… »

"Majn Kampf" ponovo u prodaji u Nemačkoj

Glas Amerike 08.01.2016
Novo, prošireno, izdanje dorađene autobiografske knjige Majn Kampf, (Moja borba), Adolfa Hitlera, čija su autorska prava krajem godine prešla u javno vlasništvo, izašlo je danas u prodaju. Najnovija nemačka publikacija, Hitlerovog političkog… »

Pronađeno skrovište osumnjičenog iz Pariza?

Glas Amerike 08.01.2016
Belgijski tužioci saopštili su da su možda pronašli stan u Briselu u kojem se krio jedan od džihadista osumnjičen za terorističke napade u Parizu. Belgijska policija saopštila je danas da je tokom pretrage jednog stana u Briselu pronašla otisak… »

Nemačka: Identifikovan 31 napadač

Glas Amerike 08.01.2016
Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je identifikovan 31 napadač u nizu napada na žene u Kelnu tokom dočeka Nove godine, među kojima su i po jedan državljanin Srbije i SAD. 18 identifikovanih napadača su azilanti, većinom iz… »

Turska: Odbijen napad ID u Iraku

Glas Amerike 08.01.2016
Turski vojnici, koji u severnom Iraku obučavaju lokalne borce, uspeli su da odbiju napad pripadnika Islamske države, saopštili su turski zvaničnici. U sukobima u vojnoj bazi Bašika, u pokrajini Nineveh, poginulo je najmanje 17 ekstremista. Turski… »

SAD: Napad u ime Islamske države

Glas Amerike 08.01.2016
Napadač, koji je iskazao lojalnost Islamskoj državi, pucao je u policajca u Filadelfiji, saopštili su policijski zvaničnici. Naoružani muškarac, koji tvrdi da je iskazao vernost Islamskoj državi, pucao je na policajca u Filadelfiji, u Pensilvaniji… »

Propagandni rat protiv S. Koreje

Glas Amerike 08.01.2016
Kao odgovor na nedavni nuklearni test Severne Koreje, Južna Koreja počela je danas agresivno emitovanje propagandnih poruka protiv Pjongjanga preko granice. Emituju se efektne odabrane mešavine svega, od vremenske prognoze do delova vesti, kao i… »

Zaoštravanje sukoba Izraelaca i Palestinaca

Glas Amerike 08.01.2016
Nema mira na vidiku između Izraelaca i Palestinaca, dok nasilje u regionu eskalira. Lider Hamasa u Pojasu Gaze u četvrtak je obećao da će Palestinci da nastave svoj ustanak sve dok ne postigne svoje ciljeve. Situacija na Bliskom Istoku se dodatno… »

Obama: Suprostavite se lobistima

Glas Amerike 08.01.2016
Predsednik Barak Obama pozvao je Amerikance da izvrše pritisak na Kongres da pooštri zakone o kontroli oružja posle niza oružanih napada širom zemlje. Obama je na jučerašnjem forumu u gradu Ferfeks, u Virdžniji, čuo stavove obe strane o tom… »

ID u Libiji: Napadima protiv jedinstva

Glas Amerike 08.01.2016
Napadi, poput jučerašnjeg na jednom koledžu u blizini grada Misrate, postali su sve učestaliji tokom proteklih meseci dok islamski ekstremisti koriste vakuum u vlasti. U samoubilačkom bombaškom napadu kamionom bombom u Libiji juče je ubijeno… »