Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 08.01.2016

Đurić: Priština nije poštovala sporazum o telekomunikacijama

Slobodna Evropa 08.01.2016
Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da Priština ne poštuje sporazum o telekomunikacijama i da dok to ne uradi ne treba da očekuje da joj Srbija da ono što hoće. "Priština to nije uradila i dok to ne uradi to… »

Beograd osudio izjave Kotromanovića kao ratnohuškačke

Slobodna Evropa 08.01.2016
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocjenilo je danas kao skandaloznu i ratnohuškačku izjavu odlazećeg ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića. "U vrijeme kada se Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić, kao i cio region, zalažu za mir… »

Orban: EU da uspostavi novu granicu na severu Grčke

Slobodna Evropa 08.01.2016
Evropska unija bi trebalo da uspostavi novu spoljnu granicu na severnoj granici Grčke, zato što dogovor sa Turskom neće biti dovoljan da spreči stotine hiljada izbeglica da dođu u Evropu, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban. "Mislim da… »

"Mein Kampf" od danas ponovo u prodaji u Njemačkoj

Slobodna Evropa 08.01.2016
Politički manifest nacističkog lidera Adolfa Hitlera "Mein Kampf" (Moja borba) od danas je ponovo dostupan u Njemačkoj, 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata. Njemački Istorijski institut objavio je dopunjeno i kritičko prvo izdanje… »

Belgijska policija pronašala otisak prsta napadača iz Pariza

Slobodna Evropa 08.01.2016
Belgijsko federalno tužilaštvo saopštilo je danas da je policija pronašla tragove eksploziva, ručno napravljene pojaseve i otisak prsta osobe koja je umakla poslije terorističkih napada u Parizu. Ovi tragovi pronađeni su u jednom stanu u Briselu… »

Među osumnjičenima za napade u Kelnu 18 tražilaca azila

Slobodna Evropa 08.01.2016
Njemačke vlasti identifikovale su 18 tražilaca azila među 31 osobom osumnjičenom za napade u njemačkom gradu Kelnu u novogodišnjoj noći. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tobijas Plate rekao je danas da su svi osumnjičeni privedeni. Oni… »

Pripadnik ID javno pogubio svoju majku

Slobodna Evropa 08.01.2016
Jedan pripadnik "Islamske države" (ID) javno je pogubio sopstvenu majku u sirijskom gradu Raki, zato što ga je podsticala da napusti tu terorističku organizaciju, saopštila je u petak 8.januara Sirijska opservatorija za ljudska prava. Žena u… »

U Atini sukobi demonstranata i policije

Slobodna Evropa 08.01.2016
Atini su danas izbili sukobi između policije i učesnika demonstracija koji se protive reformama sistema socijalnog osiguranja. Za sada nema izveštaja o povrijeđenima. Isped grčkog parlamenta okupilo se oko 2.000 ljudi, koji su probili kordon i… »

Dodik: RS je država, BiH ne može dugoročno opstati

Slobodna Evropa 08.01.2016
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska država, ocenivši da to što je osporavaju, govori koliko je zapravo važna. Dodik je istakao da "bez te države, Srbi na ovim prostorima, čija je želja da žive u miru… »

Granatirana Saudijska Arabija, stradala tri civila

Slobodna Evropa 08.01.2016
Tri civila, medju kojima jedno dete, ubijeni su na jugu Saudijske Arabije u granatiranju iz pravca Jemena, saopštila je danas državna novinska agencija Saudijske Arabije SPA. Granatiranje se dogodilo sinoć, a meta napada bila je provincija Džazan, kod… »