Arhiva » Vesti » RTV 08.01.2016

U Knjaževcu bez struje 80 domova

BEOGRAD - Prema najnovijim informacijama iz Elektroprivrede Srbije još 80 domaćinstava iz Knjaževca i okoline nije snabdeveno električnom energijom, dok je jutros taj problem imalo oko 1.000 kuća.

RTV petak, 8. januar 2016.  |  Tanjug, RTV
RTV: U Knjaževcu bez struje 80 domova

Ekipe EPS-a već dva dana rade na otklanjanju kvara na mreži u ovom području, a situacija se u poslednja dva sata ubrzano menja.

Kako je prethodno Tanjugu rečeno u EPS-u broj domaćinstava bez struje u tom kraju pao je na 450, a sada je sveden na 80 kuća.

"Očekujemo da će u narednih nekoliko sati sve biti rešeno i da će sva domaćinstva biti snabdevena električnom energijom. Na tome trenutno radi više od 30 ekipa i oko 100 montera", kazali su u EPS-u.

U borbi sa posledicama ledene kiše, vetra i snežnih padavina na području Knjaževca, već drugi dan, monterske ekipe iz Knjaževca pojačane su kolegama iz Zaječara, Bora i okolnih gradova.

EPS je ranije danas saopštio da njihove ekipe danonoćno popravljaju kvarove na distributivnoj mreži na vrlo nepristupačnim, planinskim terenima i čine sve kako bi manje od 1.000 kupaca, odnosno oko 0,003 odsto od ukupnog broja kupaca u Srbiji što pre dobilo električnu energiju.

U drugim područjima Srbije snabdevanje građana i privrede električnom energijom je stabilno, a dežurne ekipe u najkraćem roku otklanjaju sve eventualne probleme u distributivnom sistemu.

Funkcionisanje proizvodnih i distributivnih kapaciteta tokom Božića obezbeđivalo je više od trećine zaposlenih u EPS-u, a na 24-časovnom dežurstvu je bilo više od 9.000 radnika EPS-a.

Spremnost proizvodnih i distributivnih kapaciteta EPS-a potvrđena je i tokom hladnog talasa, snežnog nevremena i olujnog vetra, a zaposleni su uložili rad i trud kako bi snabdevanje električnom energijom bilo neometano, navedeno je.

Antić: Bez povećanja cene struje od 1. Maja

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je apsolutno uveren da od 1. maja neće doći do povećanja cena električne energije.

"Postoji ta opcija i formulacija u svim aranžmanima sa MMF, uz našu obavezu da u narednih nekoliko godina proizvodna cena električne energije dostigne tržišni nivo. Imamo otvorenu mogućnost da tokom 2016. godine izvršimo određene korekcije, ali takva odluka nije doneta, ne postoji datum, to je nešto što će biti predmet naših daljih analiza. Apsolutno sam uveren da do bilo kakvog povećanja električne energije od 1. maja neće doći", rekao je Antić za TV Pink.

Šta će se dešavati tokom godine, kako kaže, zavisi od nekoliko faktora, ali se u ovom trenutku o povećanju cene struje ne razgovara i ne razmišlja.

Upitan za rad direktora u njegovom resoru, Antić je rekao da je taj resor kompleksan i osetljiv i da je raditi u njemu i biti direktor kao raditi po minskom polju.

"Ne volim da o tome govorim javno, ovih dana ćemo sa premijerom vrlo pažljivo i osetljivo analizirati rad svakog javnog preduzeća, njihove rezultate i o tome ćemo doneti odluku. Očekujem da će bez sumnje biti određenih promena na čelu direktora javnih preduzeća, da li će ih biti u mom resoru, zavisi od ocene koju će predsednik vlade imati. Ja ću kao ministar da mu pomognem u stvaranju te slike", rekao je Antuć.

On je naveo da je njegov resor u prethodnoj godini ostvario dobre rezultate, da je bilo investicija, a da je za ovu godinu planiran nastavak finansijske konsolidacije javnih preduzeća.

Dosta toga je u tom planu, kako je dodao, urađeno sa EPS i "Srbijagasom", a ove godine je plan sa Resavicom.

"To će možda biti najveći izazov. Ove godine počinje izgradnja Kostolca B3, to je prvi elektroblok koji Srbija gradi posle 25 godine, napravićemo ključne korake ka proširenju Banatskog dvora... Puno je stvari pred nama i koje će ova vlada i ovo ministarstvo bez sumnje uspeti da realizuju", rekao je Antić.


Objavljeno na sajtu rtv.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.