Za stanje u BIP-u odgovorno bivše rukovodstvo

Beta 11.01.2016

<img src="http://static.beta.rs/thumbs/Beta-vetio2qepo.350x197_rss.jpg" height="197" width="350" />

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da je za stanje u Beogradskoj industriji piva (BIP) krivo bivše rukovodstvo i da je to preduzeće u nadležnosti sudova, jer je u predstečajnom postupku.

U saopštenju, povodom potesta malih akcionara BIP-a,  Ministarstvo privrede je uputilo akcionare da sva pitanja u vezi sa nestajanjem milijardi dinara iz BIP-a, a koje očigledno nisu upotrebljene ni u povećanje proizvodnje, ni produktivnosti, niti konkurentnosti, postave bivšim rukovodiocima BIP-a sa kojima su godinama „rame uz rame“ saradjivali.

Saopšteno je da je BIP godinama poslovao sa ogromnim gubicima i da je samo u dva navrata država otpisala gotovo 4,5 milijarde dinara duga napravljenog po raznim osnovama.

"Uprkos tome BIP je na kraju poslovne 2014. iskazao gubitak od 550 miliona dinara, a kumulativne obaveze BIP-a zaključno sa septembrom 2015. godine iznose novih 2,5 milijarde dinara", navodi Ministarstvo privrede.

Uprkos dugogodišnjim pokušajima države da „ubrizgavanjem“ novca gradjana Srbije pomogne da BIP postane preduzeće koje tržišno posluje, Ministarstvo navodi da je trenutno oprema u BIP-u starija od 40 godina, stepen produktivnosti u odnosu na konkurenciju 13 puta niži, a ukupno učešće na tržitu prodaje piva zanemarljivo.

Ističe se da se socijalni mir više neće kupovati bacanjem novca „u bunare bez dna“odnosno u preduzeća koja ne mogu samostalno da posluju.

"Ministarstvo privrede je potpuno suprotno dugogodišnjem nedomaćinskom poslovanju unutar BIP-a, preko nadležnih institucija, pokrenulo inicijativu za vraćanje vlasništva nad izgubljenim zemljištem BIP-a u Knez Danilovoj ulici. Pored toga sva saznanja o manipulativnim radnjama u BIP-u upućena su nadležnim organima na proveru", navodi se u saopštenju.

Do sada je Privredni apelacioni sud dva puta poništio rešenje Privrednog suda o stečaju BIP-a iz proceduralnih razloga.

(Beta, 01.11.2016)

Komentari

Povezane vesti »

Ekonomija, najnovije vesti »