Izvor: Politika/Društvo arhiva vesti 11.01.2016

Protest novinara ispred Vlade Srbije

Politika 11.01.2016
U Beogradu se ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu „Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane” i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92. Na ulaz u… »

U Preševu preminulo dete iz Sirije

Politika 11.01.2016
PREŠEVO – U Preševu je danas preminulo dvogodišnje dete iz Sirije koje je putovalo sa roditeljima, potvrđeno je Tanjugu u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije. Dečak je sahranjen u Preševu po svim islamskim kanonima, a izvesno je da je… »

Kako da grip sačuvate samo za sebe

Politika 11.01.2016
Da li je u u redu doći na posao kijavičav i bolestan? Pitanje je aktuelno, budući da imamo potvrdu da je grip u Srbiju i zvanično stigao: virus AH1 izolovan je 5. januara kod četrdesetšestogodišnjeg muškarca. Direktor Instituta za javno zdravlje… »

Januar – mesec zaricanja

Politika 11.01.2016
Objava rata višku kilograma, stresu, cigaretama... Da bi se u životnim promenama zaista istrajalo, neophodno je promeniti način mišljenja i shvatiti da krupni obrti zahtevaju napor, upozorava dr Zoran Ilić, psihijatar i psihoterapeut. „A od sutra… »

Supersila u penziji

Politika 11.01.2016
Amerika je donedavno ratovala „na prvu loptu” – od pada Berlinskog zida čak devet puta - ali od Obaminog useljenja u Belu kuću taj intervencionistički žar je utihnuo. Najnovija nuklearna provokacija Severne Koreje – probna detonacija… »

Kolindina šutnja

Politika 11.01.2016
Jučerašnji dan predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sigurno je provela u svečanoj atmosferi, iako naši susedi još nemaju vladu i nalaze se u postizbornoj groznici. Kolinda je, međutim, pre godinu dana pobedila na izborima za predsednicu… »

Srpska istorija iz Otomanskog arhiva

Politika 11.01.2016
Na osnovu protokola o saradnji sa državnim turskim arhivom, u Arhiv Srbije stiglo je gotovo 15.000 dokumenata značajnih za istoriju srpskog naroda u periodu od 1450. do 1700. godine, a to je tek početak. Arhiv Srbije, nacionalna ustanova koja čuva… »

Aktivna odbrambena vojno-politička neutralnost Srbije –projekat za 21 vek

Politika 11.01.2016
Republika Srbija se geopolitički i bezbednosno nalazi u sredini današnjeg globalnog međunarodnog poretka multipolarnog bipolarizma. Njega, s jedne strane, konstituiše dosadašnja monocentrična, ekspanzivna i ratovodna evro-američka vojno-politička… »