Ekonomija arhiva vesti 28.01.2016

Beogradska berza: Snažan rast indeksa, Metalac u fokusu

SEEbiz 28.01.2016
BEOGRAD - Peti dan zaredom nastavljen je uzlazni trend domaćeg tržišta akcija i to najjačim intezitetom u ovom višednevnom oporavku. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 19,8 miliona RSD (0,16 miliona EUR), dok je indeks BELEX15 skočio 1,5% na 591,9… »

Vlada Srbije pomaže izgradnju saobraćajnica i obdaništa u Srebrenici

RTS 28.01.2016
Delegacija iz Srebrenice predstavila je ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović četiri projekta u opštini Srebrenica koji će biti realizovani iz donacije Vlade Srbije u vrednosti od tri miliona evra. Kako je… »

Fed zadržao kamatne stope nepromenjenim

Akter 28.01.2016
Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da zadrži kamatne stope nepromenjenim, navodeći da "pomno prati" globalna ekonomska i finansijska kretanja, posebno rasprodaju akcija na tržištima, ali da nije spremna da odustane od plana… »

Wall Street: Boeing i Apple proširili pesimizam

SEEbiz 28.01.2016
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, cijene dionica oštro pale zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko vodećih kompanija i nedovoljno jasne poruke Feda o daljnjim planovima u vezi kamatnih stopa. Dow Jones oslabio… »

VW u problemu: Otvoriš vrata, auto sam krene

Al Jazeera 28.01.2016
Volkswagen napravio još jedan promašaj pa sada povlači desetke hiljada automobila, pišu njemački mediji. Volkswagen je povukao više hiljada automobila zbog toga što je moguće da se daljinskim upravljačem za otvaranje vrata pokrene i motor vozila… »

Qatar Airways uvodi najdužu direktnu avio-liniju na svetu

Gde investirati 28.01.2016
Katarska avio-kompanija Qatar Airways planira da uvede nov najduži direktni avio-let koji će trajati duže od 18 sati, na relaciji od Dohe do Oklanda (SAD). Ovim potezom Qatar Airways će se upisati u istoriju avijacije neprekidnim letom od jednog do… »

Gugl, Epl, Starbaks ostaju bez manjih poreza u EU

EurActiv 28.01.2016
Evropska komisija predstavila je 28. januara novi predlog za borbu protiv izbegavanja poreza od strane velikih kompanija kako bi stala na put poreskim aranžmanima članica Evropske unije i multinacionalnih kompanija. Predložene mere uključuju one… »

Nemačka iz inostranstva vratila 200 tona zlata

Blic 28.01.2016
"Bundesbanka" vratila je prošle godine iz inostranstva u Frankfurt više od 200 tona zlata, saopštila je danas centralna banka Nemačke. Nemačka poseduje zalihe zlata od 3.381 tona, ali se samo nešto više od 40 odsto nalazi u podzemnim sefovima… »

Ima li uslova za poštene izbore u Srbiji?

Dojče vele 28.01.2016
Političko nasilje, blokiranje medija i cenzura, pritisak na nezavisne institucije… Najava vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, pokrenula je i pitanje obezbeđivanja uslova za fer i poštene izbore. Više opozicionih stranaka upozorilo je da… »

Preko pola sveta do Sankt Peterburga

Politika 28.01.2016
Do ruske luke svinjsko meso pređe put od oko 7. 600 kilometara, u idealnim uslovima može stići za dve sedmice, ali i za 40 dana. U idealnim uslovima prevoz svinjskog mesa do Rusije traje 13 dana. Toliko je potrebno da kontingent stigne najpre kamionima… »