Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 28.01.2016

Đoković pobijedio Federera za finale Australian Opena

Al Jazeera 28.01.2016
Drugi finalist bit će poznat nakon što polufinalni susret odigraju Britanac Murray i kanadski predstavnik Raonić. Najbolji tenisač svijeta Novak Ðoković plasirao se u finale Australian Opena, nakon što je pobijedio Švicarca Rogera Federera… »

Hrvatski ministar branitelja podnio ostavku

Al Jazeera 28.01.2016
Mijo Crnoja podnio ostavku nakon objavljivanja u javnosti informacija koje ga povezuju s nekim aferama. Hrvatski ministar branitelja Mijo Crnoja u četvrtak navečer podnio je ostavku, nakon što je nova hrvatska vlada održala prvu sjednicu. Crnoja je u… »

Švedska će vratiti 80.000 tražitelja azila

Al Jazeera 28.01.2016
Finska će deportirati blizu 20.000 izbjeglica i migranata od njih gotovo 32.000 koji su zatražili azil prošle godine. Švedska namjerava iz svoje zemlje vratiti do 80.000 izbjeglica koje su tokom prošle godine stigle u tu zemlju i čiji je zahtjev za… »

Vladi Srbije predstavljeni projekti za Srebrenicu

Al Jazeera 28.01.2016
Tri miliona eura bit će utrošena za gradnju vrtića i glavne saobraćajnice u Srebrenici te za most na jezeru Perućac. Načelnik bosanskohercegovačke Opštine Srebrenica Ćamil Duraković u četvrtak je Vladi Srbije predstavio projekte koje će… »

Egipatski F-16 pao tokom vježbe, posada poginula

Al Jazeera 28.01.2016
Egipatska vojska je saopćila da je njen lovac F-16 pao tokom vojne vježbe, pri čemu je čitava posada poginula. Egipatski borbeni avion F-16 srušio se tokom noći sa srijede na četvrtak, a njegova posada je poginula, objavio je u četvrtak rano… »

Tužilaštvo: Nismo dali nalog za pretres Dodikove imovine

Al Jazeera 28.01.2016
Mediji iz bh. entiteta Republika Srpska prenijeli informaciju da je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu da se izvrši pretres imovine Milorada Dodika. Tužilaštvo BiH negiralo je danas da je 14. januara izdalo naredbu da se izvrši pretres objekata, računa… »

Radončiću određen pritvor od 30 dana

Al Jazeera 28.01.2016
Lideru Saveza za bolju budućnost pritvor određen zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke. Sud Bosne i Hercegovine odredio je u četvrtak pritvor u trajanju od 30 dana Fahrudinu Radončiću zbog opasnosti od… »

Litvanija će suditi bivšim čelnicima SSSR-a

Al Jazeera 28.01.2016
Tužitelji su kazali da su u najnovijem postupku sovjetski zvaničnici optuženi da su izdali naređenje za ubistvo 14 civila u januaru 1991. godine. Litvanija je pokrenula suđenje za ratne zločine protiv bivših vojnih zvaničnika bivšeg Sovjetskog… »

Analitičari: Rusija u Siriji ugrožava SAD

Al Jazeera 28.01.2016
Ukoliko Rusija postavi raketni sistem u Qamishliju, baza u Rimelanu i baza Incirlik u Turskoj bile bi u dometu. Pripreme za raspoređivanje ruskih snaga na aerodrom u Qamishliju, nedaleko od sirijske granice s Turskom, i eventualno postavljanje raketnog… »

Beč vodi statistiku o kriminalu izbjeglica

Al Jazeera 28.01.2016
MUP Austrije od ove godine vodi statistiku o krivičnim djelima počinjenim u izbjegličkim smještajima. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije od ove godine uvelo je novu kategoriju u svojoj statistici o krivičnim djelima - krivična djela u… »