Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 28.01.2016

Holandski plan za migrante

Glas Amerike 28.01.2016
Planom na kojem radi Holandija, kao predsedavajuća EU, od ključne grupe zemalja tražilo bi da prihvate oko 250.000 izbeglica iz Turske, u zamenu za vraćanje hiljada migranata koji ilegalno ulaze u Grčku. Holandija, koja predsedava EU, radi na planu… »

Počelo suđenje Lorenu Gbagbou

Glas Amerike 28.01.2016
Bivši predsednik Obale Slonovače Loren Gbagbo izjasnio se da nije kriv na početku suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Gbagbo, prvi bivši šef države kojem se sudi u Hagu, optužen je za zločine protiv čovečnosti, uključujući… »

Novo odlaganje razgovora o Siriji?

Glas Amerike 28.01.2016
Početak razogovora o rešavanju krize u Siriji, zakazan za sutra u Ženevi, ponovo bi mogao da bude odložen zato što učesnici još nisu poznati. Posle višednevnog odlaganja, u Ženevi je za sutra zakazan početak razgovora o, kako se očekuje, dugom… »

Povećan nivo olova kod 200 dece iz Flinta

Glas Amerike 28.01.2016
Guverner Mičigena izjavio je da kod oko 200 dece pronadjen povišeni nivo olova u krvi zato što su pila zagadjenu vodu u Flintu, te da bi ta cifra mogla da se poveća. Republikanski guverner Rik Snajder izjavio je za CNN da je bila ogromna greška što… »

Fejsbuk uvodi nove "reakcije" na statuse

Glas Amerike 28.01.2016
Fejsbuk se sprema da uvede širi dijapazon reakcija na objavljene statuse od dosadašnjeg “lajk”-a. Korisnici će uskoro moći da budu “ljuti”, “tužni”, da koriste uzvike iznenadjenja ili oduševljenja ili jednostavno “vole” nečiji… »

Novo poglavlje u odnosima Irana i Francuske

Glas Amerike 28.01.2016
Iranski predsednik Hasan Rohani potpisao je u Parizu trgovinske sporazume sa Francuskom, vredne milijarde dolara. "Spremni smo da okrenemo stranicu za nove odnose naše dve zemlje. Poručujemo svim investitorima i ekonomskim entitetima da su dobrodošli u… »

Turska spasila 52 migranta

Glas Amerike 28.01.2016
Turska obalska straža spasila je 52 avganistanska i iračka migranta, u dve operacije nadomak obale turskog grada Ajvačika, u blizini grčkog ostrva Lezbosa. Obalska straža je navela da su njihove jedinice prvo izvukle trideset jednog iračkog migranta… »

SZO: Virus zika se "eksplozivno širi"

Glas Amerike 28.01.2016
Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se virus zika, koji se povezuje s teškim poremećajima kod novorođenčadi, brzo širi na američkom kontinentu i da bi mogao da pogodi i do četiri miliona ljudi. Organizacija je navela je prvobitno… »

CG: Reforme i posle poziva u NATO

Glas Amerike 28.01.2016
Predsednik crnogorskog parlamenta poručio je da će uspostavljanje fer i slobodnih izbora umnogome uticati na ratifikaciju pozivnice Crnoj Gori u državama članicama NATO-a. Crna Gora je napredovala na putu ka Alijansi, ali je potrebno da nastavi… »