Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 28.01.2016

Ministar branitelja Crnoja podnio ostavku

Slobodna Evropa 28.01.2016
Ministar branitelja u Vladi Hrvatske Mijo Crnoja podnio je ostavku nakon brojnih zahtjeva opozicije i javnosti. "Protekla su dva dana u kojima smo razglabali i sve sam dokumente dao pravnim ekspertima koji su zaključili da nema krivice. Podnio sam… »

Krivokapić pozvao Demokratski front na dijalog

Slobodna Evropa 28.01.2016
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozvao je opozicioni Demokratski front na parlamentarni dijalog, jer je, kako je poručio, otvoren novi prostor koji podrazumijeva sve moguće dogovore o prelaznoj vladi za sprovođenje fer i slobodnih… »

Pariz: Uhapšen muškarac sa oružjem u Diznilendu

Slobodna Evropa 28.01.2016
Francuska policija uhapsila je muškarca koji je nosio dvije puške na ulazu u hotel u "Diznilendu" /Euro Disney/ u Parizu, javljaju francuski mediji. Riječ je o muškarcu /28/ koji nije poznat od ranije snagama bezbjednosti i nije se opirao prilikom… »

Švedska će deportovati do 80.000 migranata

Slobodna Evropa 28.01.2016
Nastavlja se pooštravanje kriterijuma evropskih država za prihvat izbjeglica. Švedska se priprema da vrati do 80.000 tražilaca azila ove godine. "Oni koji sami ne odu", poručio je švedski ministar unutrašnjih poslova, "biće prisilno deportovani"… »

Grčka: Utopile se 24 izbeglice, među njima osmoro dece

Slobodna Evropa 28.01.2016
Najmanje 24 izbeglice, među kojima osmoro dece, poginulo je danas kada se njihov čamac prevrnuo kod istočnog grčkog ostrva Samos, saopštila je obalska straža. Grčka obalska straža i čamci Fronteksa pokrenuli su potragu, ali zasad nije poznato… »

Čelnici Srebrenice u Vladi Srbije: Četiri prioritetna projekta

Slobodna Evropa 28.01.2016
Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković razgovarao je sa vicepremijerkom i srpskom ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović na sastanku održanom u zgradi Vlade Srbije u Beogradu. Tema su bili zajedničkim… »

Egipat: Pao vojni avion

Slobodna Evropa 28.01.2016
Egipatska vojska je saopštila da je njen lovac F-16 pao tokom vojne vežbe na lokaciji koja nije navedena, pri čemu je poginula čitava posada. U saopštenju se ne navodi koliko je ljudi poginulo, a nema ni dodatnih detalja o toj nesreći. Portparol… »

Zika virus: Strah jači od realne opasnosti

Slobodna Evropa 28.01.2016
Iako u Srbiji nema zabeleženih slučajeva virusa zika, građai strahuju, jer su prvi slučajevi bolesti, koju prenose komarci, posle Južne Amerike, registorvani u Danskoj i Portugalu. Domaći epidemiolozi tvrde da u Srbiji nema zaraženih kao i da nema… »

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Slobodna Evropa 28.01.2016
Spoljnopolitički odbor Evropskog paralamenta je sa 50 glasova za, dva protiv i četiri uzdržana, usvojio prijedlog Rezolucije o Srbiji izvjestioca Dejvida Mekalistera. U tekstu se poziva na što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 o… »

Tamara Skrozza dobitnica nagrade 'Jug Grizelj'

Slobodna Evropa 28.01.2016
Novinarska nagrada "Jug Grizelj" za 2015. godinu uručena je Tamari Skrozzi, novinarki nedeljnika "Vreme". Ovo priznanje ustanovljeno je pre 25 godina, s ciljem da podstiče novinarsko stvaralaštvo i čuva uspomenu na jednog od najsvestranijih… »