Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 31.01.2016

Đoković šesti put osvojio Australian Open

Al Jazeera 31.01.2016
Najbolji teniser današnjice Novak Đoković pobijedio je Andyija Murraja u finalu Australian Opena. Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković šesti put u karijeri osvojio je Australian Open, nakon što je danas u finalu savladao Britanca Andyija Murraya… »

U Evropi nestalo 10.000 djece izbjeglica

Al Jazeera 31.01.2016
Europol strahuje da su mnoga djeca bez roditeljske pratnje pala u ruke kriminalnih grupa za trgovinu ljudima. Najmanje 10.000 izbjegle djece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što su stigli u Evropu, saopćila je evropska policijska… »

VIDEO: U požaru u Moskvi 12 žrtava, troje djece

Al Jazeera 31.01.2016
Žrtve radnici-migranti koji su živjeli u blizini fabrike za šivanje odjeće, policija sumanja da je požar podmetnut. U moskovskoj fabrici u kojoj je izbio veliki požar, vatrogasci su pronašli tijela dvanaestero ljudi, uključujući troje dece… »

VIDEO: Deseci ubijenih u napadima kod Damaska

Al Jazeera 31.01.2016
ISIL je preuzeo odgovornost za današnje napade u kojima je ubijeno najmanje 60, a ranjeno više desetaka ljudi. Najmanje 60 ljudi danas je ubijeno, a više desetaka je ranjeno, u tri odvojena napada u Damasku, javila je sirijska državna televizija… »

Saudijske vlasti uhapsile devetero Amerikanaca

Al Jazeera 31.01.2016
Uhapšeni američki državljani su među 33 osumnjičena za terorizam. Saudijske vlasti uhapsile su devet američkih državljana među 33 osumnjičenih za terorizam tokom proteklih dana, prenose danas saudijski mediji. Među uhapšenima je i 14 Saudijaca… »

ISIL objavio novi video pogubljenja i prijetnje

Al Jazeera 31.01.2016
Maskirani borac ISIL-a u videu na francuskom jeziku prijeti 'nevjernicima' i spominje napade u Parizu. Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) objavila je video pogubljenja na kojoj maskirani borac na francuskom jeziku prijeti "nevjernicima" i… »

Iran: Ordenje zbog privođenja vojnika SAD-a

Al Jazeera 31.01.2016
Ajatolah Ali Khamenei ordenjem Fath odlikovao petoricu komandanata počasne garde koji su priveli deset vojnika SAD-a. Iranski vjerski lider ajatolah Ali Khamenei ordenjem Fath odlikovao je petoricu komandanata počasne garde. Kako javlja Iranska novinska… »

SAD pozvao Rusiju da poštuje turski zračni prostor

Al Jazeera 31.01.2016
Pentagon saopćio da stoji uz Tursku i pozivao Rusiju da zaustavi aktivnosti koje povećavaju nestabilnosti u regiji. Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da poštuju zračni prostor Turske nakon što je Ankara saopćila da je još jedan ruski… »

Naučnici iz Srbije traže devetu planetu

Al Jazeera 31.01.2016
Naučnici iz Srbije dio tima koji će tražiti planetu uz pomoć novog teleskopa čija izgradnja uveliko traje u Čileu. Da li u Sunčevom sistemu postoji još jedna planeta, deset puta veća od Zemlje i od Sunca udaljena četiri puta više nego Pluton… »

Obama će prvi put posjetiti džamiju u SAD-u

Al Jazeera 31.01.2016
Obama će prvi put će kao predsjednik posjetiti jednu američku džamiju gdje će razgovarati sa muslimanskom zajednicom. Američki lider Barack Obama prvi put će kao predsjednik posjetiti jednu američku džamiju naredne sedmice u znak odbrane vjerskih… »