Izvor: Politika/Društvo arhiva vesti 31.01.2016

Srpski naučnici tragaju za devetom planetom

Politika 31.01.2016
Da li u Sunčevom sistemu postoji još jedna planeta, deset puta veća od Zemlje i od Sunca udaljena četiri puta više nego Pluton, svetska astronomska zajednica pokušaće da sazna novim teleskopom LS ST čija izgradnja uveliko traje u Čileu i koji bi… »

Zatvor zbog ljubavi prema zavičaju

Politika 31.01.2016
Došao je da ostvari svoj dečački san, imao je nameru da život i rad dovrši lepim pogledom na Šar-planinu, sagradio je mali hotel u svom zavičaju i dao mu ime svoje supruge... To je retka, sa još mnogo detalja, gotovo idilična priča Svetislava… »

Oživela novinarska kuća Pere Todorovića

Politika 31.01.2016
Zahvaljujući UNS-u i zavičajnom udruženju „Vidovača”, privodi se kraju izgradnja jedinstvenog muzeja štampe u Vodicama. Smederevska Palanka – Da nije Udruženja novinara Srbije i lokalnih zavičajaca iz Vodica kod Smederevske Palanke, ime i… »

Esnafski pritisci preopterećuju učenike

Politika 31.01.2016
Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću nije lako. Odavno je pod baražnom vatrom. Nastavnici traže veće plate, pritiskaju ga štrajkovima, platni razredi kasne, ministar finansija Vujović je škrt; učenici se žale na… »

Od raka prostate u Srbiji godišnje umre 800 muškaraca

Politika 31.01.2016
Svake godine se registruje 2.300 do 2.400 novootkrivenih slučajeva drugog po učestalosti i trećeg najsmrtonosnijeg kancera među muškarcima u našoj zemlji. Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate ove nedelje su formirali svoje udruženje, s… »

Alijansa u krizi

Politika 31.01.2016
Nepoverenje među članicama NATO-a tinja već duže vreme, ali ga je tek rat u Siriji izbacio u prvi plan. Svaki vojni savez ima najmanje tri glavna cilja: zajednička odbrana u slučaju napada, pakt o međusobnom nenapadanju i kolektivna komandna… »

Zašto su veronauka i građansko jedine „tabu teme” u školstvu

Politika 31.01.2016
Verbićeva ideja da se nastava ova dva predmeta svede na četiri razreda razgorela je strasti i polemike, iako je to samo deo plana Ministarstva prosvete da se programi svih predmeta preispitaju, a neki izborni i ukinu. Ideja ministra prosvete dr Srđana… »