Kultura arhiva vesti 31.01.2016

Ovo su najneobičnija imena dece u Srbiji

Radio 021 31.01.2016
Statistika kaže da su najčešća muška imena u Srbiji Nikola, Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran, a ženska: Milica, Marija, Jelena, Mirjana, Dragana. Međutim, pored ovih stadardnih imena, roditelji sve više ispoljavaju svoju kreativnost tako što deci… »

Filmu "Birth of a Nation" glavne nagrade na Sandensu

B92 31.01.2016
Američki film "Birth of a Nation", drama o pobuni robova u 19. veku u američkoj državi Virdžiniji, dobio je glavne nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu Sandens, koga je osnovao glumac i reditelj Robert Redford. Film je dobio glavnu nagradu… »

Dikaprio i Larsonova dobitnici SAG nagrade za film

B92 31.01.2016
Bri Larson i Leonardo DiKaprio dobili su nagrade za glavnu žensku i mušku filmsku ulogu na ceremoniji Američkog udruženja filmskih glumaca (SAG), tokom večeri obeležene pobedama mnogih glumaca iz redova manjina u jeku debate o nedostatku rasne… »

Prle nije otpisan!

Alo 31.01.2016
Dragan Nikolić u teškom stanju, ali Voja Brajović se nada da će njeov prijatelj još dugo živeti. Voja Brajović, čuveni Tihi iz kultne serije "Otpisani", smatra da njegov kompanjon Prle - Dragan Nikolić još nije otpisan iako se nalazi u… »

Može li Mokranjac da se „džezira“, a Kornelije Kovač da se repuje

Politika 31.01.2016
Koliko savremeni muzičari danas poštuju autorska prava klasika? Da li su preuzeta dva tona u refrenu plagijat, krađa ili obrada? Beogradski džez kvartet „Hashima” predstavio je svoj prvi disk u oktobru na Beogradskom džez festivalu, dobio dobre… »

Sada možete da "uđete" u Dalijevu sliku (VIDEO)

B92 31.01.2016
Ljubitelji španskog slikara Salvadora Dalija sada mogu u potpunosti da se prepuste nadrealnim tvorevinama ovog genija. Dalijev muzej u St. Peterburgu u Floridi, u kom se nalazi više od 2.000 njegovih dela, predstavio je virtuelni projekat koji… »

Tasovac: Složeno je napraviti kriterijume za priznanja u kulturi

RTS 31.01.2016
Nedavno su umetnici i stručnjaci pokrenuli peticiju protiv ukidanja nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Ministar Ivan Tasovac kaže da je teže uspostaviti kriterijume za priznanja u kulturi, nego u sportu, baš zbog… »

"Želim da nastavak 'Ratova zvezda' snimam u svemiru"

B92 31.01.2016
Tokom panel rasprave o filmskoj industriji na Sandens festivalu, reditelj Kolin Trevorov (“Svet iz doba jure”), koji će režirati “Star Wars: Episode IX” najavio je da će jedan deo nastavka kultne franšize biti sniman u svemiru… »

Aja Jung: Uspeh mi nisu oprostili

Blic 31.01.2016
Nekadašnja balerina otvoreno za „Blic“ govori o tome zašto, i pored nesumnjivog uspeha manifestacije koju je osnovala i kojom rukovodi, i dalje ima puno onih koji je ne podržavaju i ne vole. Aja, da vas pitam direktno, zašto imate toliko… »

Pobeda drame o robovima

Večernje novosti 31.01.2016
Drama o pobuni robova u 19. veku u američkoj državi Virdžiniji “Rođenje nacije”, sa glavnom nagradom žirija i publike apsolutni je pobednik preksinoć završenog festivala “Sandens”. DRAMA o pobuni robova u 19. veku u američkoj državi… »