Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 09.02.2016

Sudar vozova u Nemačkoj

Glas Amerike 09.02.2016
U direktnom sudaru dva putnička voza na jugu Nemačke poginulo je najmanje deset osoba, a više od sto je povređeno. Obe kompozicije vozova pripadale su železničkoj kompaniji Meridijen, a saobraćale su na relaciji između gradova Kolbermura I Bad… »

Austrija za otvaranje novih poglavlja

Glas Amerike 09.02.2016
Šef austrijske diplomatije i premijer Srbije predstavili su akcioni plan saradnje dve zemlje, koji predviđa nastavak podrške Austrije evropskom putu Srbije, kao i saradnju po pitanju izbegličke krize. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je… »

Klaper: S. Koreja pokrenula nuklearni reaktor

Glas Amerike 09.02.2016
Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da bi Severna Koreja, posle ponovnog pokretanja jednog od reaktora, uskoro mogla da ima dovoljno plutonijuma za nuklearno oružje. Direktor američkih obaveštajnih službi izjavio je da je Severna… »

Hag: Preminuo Zdravko Tolimir

Glas Amerike 09.02.2016
Penzionisani general vojske Republike Srpske, 67-godišnji bosanski Srbin Zdravko Tolimir, koji je bio pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti u Srebrenici, preminuo je sinoć u zatvoru u Ševeningenu. Saopštenje je… »

Uhapšen zbog rušenja solitera

Glas Amerike 09.02.2016
Policija u Tajvanu privela Lin Ming-huija, čija firma je gradila 17-ospratnu stambenu zgradu, koja se srušila usled subotnjeg zemljotresa, kada je nastradalo 40 ljudi... Policija u Tajvanu uhapsila je vlasnika firme, koja je izgradila stambenu… »

Počeli primarni izbori u Nju Hempširu

Glas Amerike 09.02.2016
Prema istraživanjima, milijarder, biznismen Donald Tramp i dalje je u značajnom vodjstvu u republikanskoj trci sa oko 30% glasova, dok medju demokratama senator iz susednog Vermonta, Berni Sanders, uživa veliku prednost u odnosu na bivšu državnu… »

NATO pojačava prisustvo u istočnoj Evropi

Glas Amerike 09.02.2016
Odgovor NATO-a na bezbjednosne prilike uz istočne granice članica Saveza je povećano vojno prisustvo i borbena gotovost trupa, poručio je danas prvi čovjek NATO-a, Jens Stoltenberg, najavljujući sutrašnji sastanak ministara odbrane Alijanse… »

SAD: Ruske aktivnosti otežavaju pregovore

Glas Amerike 09.02.2016
Svetske sile upozoravaju na novu humanitarnu katastrofu u Siriji, gdje snage sirijske vlade napreduju ka Alepu, uz pomoć intenzivnih ruskih vazdušnih napada. Svjetske sile upozoravaju na novu humanitarnu katastrofu u Siriji, za koju optužuju Rusiju… »

Mediji u fokusu dijaloga u CG

Glas Amerike 09.02.2016
U crnogorskom parlamentu nastavljeni su razgovori o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, sa fokusom na medije. Inicijativa opozicione Socijalističke narodne partije da se građani na referendumu izjasne o članstvu u NATO prije nego što zemlje… »

Podnet predlog budžeta, republikanci protiv

Glas Amerike 09.02.2016
Predsednik Barak Obama je danas podneo Kongresu predlog budžeta za narednu 2017. fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru, u vrednosti od preko 4 hiljade milijardi dolara. Medjutim Kongres koji kontrolišu republikanci je već nagovestio da će… »