Arhiva » Vesti » N1 Info 12.02.2016

Vučić: Građani Srbije herojski podneli bolne reforme

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, senator Bob Korker saglasni su da evropska perspektiva Srbije nema alternativu.

N1 Info petak, 12. februar 2016.  |  Beta

Premijer Vučić zahvalio se na podršci SAD na evropskom putu Srbije, koji je strateški cilj njegove vlade, kao i održavanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i drugim zemljama.

Vučić je rekao da se Srbija ne boji ekonomskih reformi i da se nada da američki senator "može da iskoristi veliki uticaj koji ima u SAD kako bi pomogao Srbiji da privuče američke investitore".

"Najteži deo bolnih reformi, koje su naši građani i njihove porodice herojski podneli, već je prošao. Uspeli smo da zaustavimo probleme u našim javnim finansijama. Danas se ne suočavamo sa deficitom koji je Srbiju dovodio na ivicu bankrotstva,on je na nivou nešto iznad zemalja članica EU, a ove godine biće na nivou ispod proseka EU", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da je "najveći nedostatak Srbije nedostatak preduzetničkog duha", kao i da očekuje pomoć SAD u naporima da se razvije preduzetnički duh i "rizični gen" i u srpskom društvu, po kome je američka privreda poznata i jedna od najpreduzimljivijih na svetu.

Američki senator je izjavio, nakon sastanka sa premijerom Vučićem, da "bez obzira gde ljudi žive, da li u SAD ili u Srbiji, najbitnije je da imaju dobar i plaćen posao kako bi mogli da odgajaju svoje porodice na adekvatan način".

"Tu sam da pokažem prijateljstvo građanima Srbije. Pružio sam uveravanja predsedniku vaše vlade da ću učiniti sve što je u mojoj moći da skrenem pažnju američkim privrednicima da počnu da investiraju u Srbiji", rekao je on.

Korker, kako kaže, veruje u napore premijera Vučića i njegovu viziju o evropskom putu Srbije, jer je to ključ za poboljšanje životnog standarda ljudi.

"Podržavamo napore za održavanje stabilnosti u regionu. Srbija je ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ako je Srbija stabilna, onda je ceo region stabilan", rekao je američki senator.

Posetu američkih senatora prati reporterka N1 Ana Kaplij:

Izvor: N1info

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće podizati ograde prema migrantima, ali da nema ekonomske snage za veći prijem izbeglica i za to da za njih bude "parking".

"Nećemo podizati ograde, to nije evropski ni civilozovano", kazao je Vučić u Beogradu nakon susretra sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

On je naveo da će Srbija poštovati svako zajedničko rešenje i dogovor kada je reč o migranskoj ruti, ali je ukazao i da nema ekonomske snage da primi na hiljade njih.

Mekejn je kazao da SAD ceni human način na koji je Srbija odgovorila na migrantsku krizu.

Vučić je naveo da Srbija u SAD-u im saveznika na svom evropskom putu i da se ponosi dobrim odnosima sa tom svetskom silom.

"SAD nam pomažu na evropskom putu, što jeste strateški cilj ove zemlje", kazao je Vučić i naveo da dobri odnosi sa SAD predstavljaju odgovornu politiku aktuelne Vlade Srbije.

Premijer Vučić rekao je da je pozvao američke zvaničnike da pomognu Srbiji u očuvanju mira i stabilnosti koji su ključni za ekonomski razvoj.

Mekejn je rekao da SAD prepoznaju napore Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom, napretku u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, ekonomskom napretku, kao i posvećenosti Srbije u pridruživanju EU.

On je rekao da će Srbija sama odlučivati o tome da li će se pridružiti NATO-u.


Objavljeno na sajtu rs.n1info.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.