Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 14.02.2016

Kurdi odbacili zahtev Turske da se povuku

Slobodna Evropa 14.02.2016
Sirijski Kurdi odbacili su zahteve Turske da se povuku sa položaja u blizini granice na severu Sirije koje je turska vojska granatirala drugi dan za redom. Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim rekao je da Turska nema prava da… »

Obama tražio od Putina prekid napada na sirijsku opoziciju

Slobodna Evropa 14.02.2016
Američki predsednik Barak Obama zatražio je od svog ruskog kolege Vladimira Putina da se prekinu ruski vazdušni napadi u Siriji protiv umerenih opozicionih grupa u skladu s medjunarodnom sporazumom postignutom u Minhenu u četvrtak, saopštila je Bela… »

Rijad: Ako mirovni pregovori propadnu, Asada ukolniti silom

Slobodna Evropa 14.02.2016
Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-DŽubeir je izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsednika te zemlje Bašara al-Asada treba "ukloniti silom". "Verujem da je Asad oslabio i da je gotov", rekao je al-DŽubeir… »

Dačić: Zatvorićemo granice ako to učine Slovenija i Hrvatska

Slobodna Evropa 14.02.2016
Šef srpske diplomtije Ivica Dačić pozvao je na jedinstven pristup EU izbegličkoj krizi, ukazujući na to da, ukoliko Austrija i druge zemlje na Balkanskoj ruti zatvore svoje granice, i Srbija biti primorana da učini isto. Dačić je rekao da je… »

Iran upozorava Saudijsku Arabiju da ne šalje vojsku u Siriju

Slobodna Evropa 14.02.2016
Iran je upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju nakon što je ta zemlja počela da raspoređuje borbene avione u Tursku. "Mi svakako nećemo dozvoliti da se situacija u Siriji menja prema volji 'pobunjeničkih zemalja'. Donosićemo… »

Mekejn: Minhenski dogovor će učvrstiti ruske operacije u Siriji

Slobodna Evropa 14.02.2016
Američki senator Džon Mekejn osudio je prekid vatre u Siriji, koji je dogovoren ove nedelje na skupu u Minhenu, ocenjujući da će to "učvrstiti rusku vojnu agresiju" u toj zemlji. "Dogovor o prekidu neprijateljstava velikih sila u Minhenu omogućiće… »

Žustra debata Trampa, Buša i Kruza

Slobodna Evropa 14.02.2016
Uvrede i napadi - U tom tonu protekla je do sada najžustrija debata kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa, Džeba Buša i Teda Kruza, održana na televiziji CBS. U tome je prednjačio njujorški milijarder Donald Tramp koji je odgovarao na svaki… »

Turska nastavila bombardovanje Kurda u Siriji

Slobodna Evropa 14.02.2016
Turska je u nedelju nastavila da bombarduje položaje Kurda na severu Sirije, saopštila sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava. U granatiranju turske artiljerije koje je sinoć počelo na kurdske položaje u Siriji, dve osobe su poginule i… »

Šef holandske diplomatije: EU da ne zatvara granice

Slobodna Evropa 14.02.2016
Holandski ministar spoljnih poslova Bert Kunders pozvao je članice EU da ne zatvaraju granice za migrante, rekavši da je važnije da postoji "efikasna granična kontrola." RSE specijal: Izbeglička kriza Kunders, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji… »

Kos: Suzavac na protestu protiv izgradnje centra za migrante

Slobodna Evropa 14.02.2016
Grčka policija upotrebila je suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog izgradnje centra za smeštaj migranata na turističkom ostrvu Kos, javljaju lokalni mediji. Oko 2.000 ljudi pridružilo se protestu protiv izgradnje centra za… »