Arhiva » Vesti » Blic 16.02.2016

Vikipedija na srpskom jeziku danas slavi 13. rođendan

Vikipedija na srpskom jeziku obeležiće danas 13 godina od nastanka.

Blic utorak, 16. februar 2016.  |  Tanjug

Jubilej će, kako je najavljeno, biti obeležen okupljanjem urednika Vikipedije u kancelariji u Beogradu.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca Vikimedije Srbije, koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju.

U prvoj godini Vikipedija na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka.

Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 330.000 članaka, 175.470 registovanih korisnika i 914 aktivnih urednika.

- Vikipedija je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo pre 13 godina - izjavio je predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković i dodao da je ono što je istrajalo jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima.

Maljković veruje da će uvođenje vizuelnog uređivača privući nove urednike i olakšati njihov doprinos Vikipediji na srpskom jeziku.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Vikipedije kroz brojne programe i projekte - obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Vikipediji), radionice uređivanja Vikipedije, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove.


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Hrvatska

©2019 Netmark d.o.o.