Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 19.02.2016

Nikolić potpisao Zakon o saradnji s NATO-om

Al Jazeera 19.02.2016
Sporazum o saradnji između Srbije i NATO-a predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO-a. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a. Prema pisanju beogradskih medija… »

Dogovoren ostanak Velike Britanije u EU

Al Jazeera 19.02.2016
Tokom cijelog dana trajali su razgovori lidera Evropske unije i Davida Camerona o ostanku Velike Britanije u Uniji. Konačni prijedlog sporazuma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji je izrađen, potvrdili su evropski zvaničnici. Predsjednik… »

Kurdska grupa preuzela odgovornost za napad u Ankari

Al Jazeera 19.02.2016
Odmetnuta frakcija PKK-a tvrdi da je bombaški napad u kojem je poginulo 28 ljudi odgovor na politiku turskog predsjednika Erdogana. Odmetnuta frakcija zabranjene Kurdske radničke stranke (PKK) preuzela je odgovornost za napad u Ankari u kojem je prije… »

Francuska odbacila ruski nacrt rezolucije o Siriji

Al Jazeera 19.02.2016
Na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti, Rusija predočila nacrt rezolucije s ciljem obustave turske vojne akcije u Siriji. Rusija je danas podijelila članicama Vijeća sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija… »

Austrija počela s dnevnom kvotom izbjeglica

Al Jazeera 19.02.2016
Novo upravljanje graničnim prijelazima predviđa maksimalnu kvotu od 80 molbi za dobijanje azila dnevno. Austrijske vlasti počele su u petak, kao što je bilo najavljeno, primjenu dnevnih kvota za prihvatanje i propuštanje izbjeglica, tako da se od… »

Europol predviđa velike napade ISIL-a u Evropi

Al Jazeera 19.02.2016
Direktor ove organizacije Rob Wainwright kaže da se Evropa trenutno suočava s najvećom prijetnjom u posljednjih 10 godina. Direktor Europola Rob Wainwright je izjavio da se mogu očekivati veliki napadi oružane grupe Islamska država Irak i Levant, i… »

Žrtve u novom napadu PKK-a na jugoistoku Turske

Al Jazeera 19.02.2016
Poginula su dva vojnika i jedan policajac u napadu koji su, kako navodi turska vojska, izveli pripadnici kurdske grupe. Dva turska vojnika i jedan policajac ubijeni su u petak u napadu kurdskih boraca u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, saopćila… »

Seul i SAD spremaju najveće vojne vježbe

Al Jazeera 19.02.2016
U vježbama koje počinju u martu učestvovat će gotovo 15.000 američkih vojnika, dvostruko više nego prošle godine. Predstojeće godišnje vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država u martu bit će najveće do sada, saopćilo je… »

Uhapšen zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora

Al Jazeera 19.02.2016
Tomislav Duić (47) pravosnažno je osuđen zbog ratnog zločina na osmogodišnju zatvorsku kaznu. U petak rano ujutro u Splitu je prema potjernici uhapšen i radi izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama sproveden Tomislav Duić (47), pravosnažno osuđen… »

Troje mrtvih u afganistanskoj raciji švedske bolnice

Al Jazeera 19.02.2016
Kako navode iz švedske nevladine organizacije, vojnici su izveli dvojicu ranjenika i jednog dječaka i ubili ih ispred bolnice. Afganistanski vojnici nasilu su izveli dvojicu pacijenata iz bolnice kojom upravljaju Šveđani i ubili ih ispred ustanove… »