Izvor: B92/Svet arhiva vesti 19.02.2016

Postignut dogovor za Veliku Britaniju u EU

B92 19.02.2016
Brisel -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU. "Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velike Britanije u EU", napisao je… »

Kurdski ekstremisti: Turisti, ne dolazite u Tursku

B92 19.02.2016
Ankara -- Kurdska militantna grupa zapretila je stranim turistima da ne dolaze u Tursku, dodajući da će uništiti ključni sektor turizma u toj zemlji. Grupa "Jastrebovi slobode Kurdistana" (TAK) preuzela je odgovornost za ovonedeljni napad u Ankari… »

Odbijen ruski nacrt rezolucije o Siriji

B92 19.02.2016
Njujork -- Rusija je podelila članicama SB UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i integritet Sirije. SAD, i Velika Britanija su, međutim, odbacile ovaj predlog navodeći da nema… »

Austrija spustila rampu, dnevne kvote za izbeglice

B92 19.02.2016
Beč -- Austrija je danas u osam sati počela da primenjuje ograničenja po pitanju broja migranata koji dnevno mogu da uđu u zemlju. Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je ranije najavila da će maksimalno 80 zahteva za… »

Evropol: Očekujemo napade ID u Evropi

B92 19.02.2016
Bern -- Islamska država bi mogla da organizuje velike terorističke napade u Evropi, upozorio je direktor Evropola Rob Vejnrajt. "Očekuje se da će Islamska država ili neke druge verske teorirističke grupe izvesti napad negde u Evropi, a da će se na… »

Erdogan: Kurdi bez sumnje krivi, kritikovaću Obamu

B92 19.02.2016
Ankara -- Turski predsednik Redžep Erdogan ponovio je da su sirijski Kurdi "bez sumnje" odgovorni za napad u Ankari u kojem je poginulo 28 i povređeno više od 80 ljudi. Osim toga, kako navodi, u zakazanom telefonskom razgovoru s američkim kolegom… »

SAD bombardovale Libiju, mete džihadisti ID

B92 19.02.2016
Tripoli -- Američki vojni avioni pogodili protekle noći mete u Libiji, među kojima su kamp za obuku ID i lokacija na kojoj se nalazio visokopozicionirani lider džihadista. To je izjavio neimenovani američki zvaničnik. On nije naveo tačan identitet… »

Turska: U novom napadu ubijeni vojnici i policajac

B92 19.02.2016
Dva turska vojnika i jedan policajac ubijeni su danas u napadu kurdskih ekstremista u Dijarbakiru, gradu na jugoistoku Turske, saopštila je turska vojska. U saopštenju se navodi da su ekstremisti Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je zabranjena u… »

Najveće vojne vežbe Južne Koreje i SAD do sad

B92 19.02.2016
Vašington -- Vojne vežbe Južne Koreje i SAD u martu biće najveće do sada, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane, što je znak pojačanih tenzija sa Severnom Korejom. Ministar odbrane Han Min-ku izjavio je da će u vežbama koje počinju u… »

Neizvestan ostanak VB u EU: Dogovor samo ako...

B92 19.02.2016
Britanski premijer Dejvid Kameron stigao je na nastavak pregovora sa liderima Evropske unije koji mogu odlučiti sudbinu Velike Britanije u EU. Nakon noćašnjih maratonskih pregovora koji su bez rezultata prekinutu oko pet sati ujutru, Kameron je izjavio… »