Izvor: B92/Svet arhiva vesti 19.02.2016

Oland: Kraj Šengena = kraj Evrope

B92 19.02.2016
Brisel -- Kraj "šengenske" zone slobodnog kretanja u 26 evropskih zemalja značio bi "kraj Evrope", izjavio je predsednik Francuske Fransoa Oland. On je u izjavi za francuski radio tokom samita EU u Briselu rekao da bi ukidanje "šengenske zone", čiji… »

Kim Džong-Un: Lansiraćemo još satelita

B92 19.02.2016
Pjongjang -- Severnokorejski lider Kim Džong-Un rekao je da njegova zemlja planira da lansira "još satelita", te da su joj kosmička istraživanja "strateški cilj". "Osvajanje kosmosa je ljuta borba protiv neprijateljskih snaga koje nastoje da nam… »

Čurkin: Asadovi planovi škode ruskim naporima

B92 19.02.2016
Moskva -- Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin upozorio je sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog njegovih planova da povrati kontrolu nad celom Sirijom. Čurkin je naveo da Asadove namere škode ruskim diplomatskim naporima o uspostavljanju… »

Turska ključna za izbeglice,vanredno sa EU u martu

B92 19.02.2016
Brisel -- Evropska unija će početkom marta održati vanredni sastanak sa Turskom o izbegličkoj krizi, najavio je rano jutros predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Tusk nije objavio datum sastanka, ali je Rojters, pozivajući se na izjavu… »

Sprečen pokušaj krijumčarenja Biblije iz 1914.

B92 19.02.2016
Beograd -- Uprava carine saopštila je da je na graničnom prelazu Horgoš II sprečen pokušaj krijumčarenja Biblije iz 1914. godine. Kako se navodi, Bibliju je iz Srbije pokušao da iznese mađarski državljanin, koji je carinicima prethodno rekao da… »

ID sve više dečaka šalje u borbu, retki prežive

B92 19.02.2016
Raka -- Broj dece koja su poginula boreći se na strani ID tokom poslednjih godinu dana je gotovo dvostruko veći u odnosu na ranije procene, pokazao je izveštaj. Istraživači sa Državnog univerziteta američke države Džordžije su do tog podatka… »

Čavušoglu: SAD pokazala znake slabosti protiv ID

B92 19.02.2016
Tbilisi -- Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je SAD za protivrečne izjave o miliciji YPG sirijskih Kurda. On je ocenio da je korišćenje takvih grupa u borbi protiv ID "znak slabosti". Čavušoglu, koji je govorio u gruzijskoj… »

Solana: Na Kosovu stvari nisu ispale dobro

B92 19.02.2016
Madrid -- Bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana kaže da Hrvatska ima „užasnu, nacionalističku vlast“ i da su što bolji odnosi sa Srbijom preduslov stabilnosti. „Međunarodna zajednica nije izgubila interes za taj deo Europe. Stabilnost… »

S. Arabija zbog Hezbolaha više ne pomaže Libanu

B92 19.02.2016
Rijad -- Saudijska Arabija saopštila je da je obustavila vojnu pomoć Libanu od tri milijarde dolara zato što se Hezbolah bori na strani sirijskog režima. Ta pomoć se odnosila na vojnu opremu koju obezbeđuje Francuska. U svetlu pozicija koje je… »

"Svaki dan utopi se dvoje dece izbeglica"

B92 19.02.2016
Dvoje dece utopilo se u proseku svakog dana od septembra prošle godine dok njihove porodice pokušavaju da pređu istočni Mediteran. Ovaj podatak su objavili UNHCR, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). U zajedničkom saopštenju tri… »