Izvor: B92/Svet arhiva vesti 19.02.2016

Kina optužila SAD za militarizaciju mora

B92 19.02.2016
Peking -- Kina je optužila SAD za militarizaciju Južnog kineskog mora, nakon navoda da je Peking rasporedio rakete zemlja-vazduh na spornom ostrvu u toj oblasti. Patrole američkih vojnih letelica i brodova mornarice, uz zajedničke vežbe s regionalnim… »

Rusija isporučuje Kini prva četiri aviona su-35

B92 19.02.2016
Moskva -- Rusija će do kraja godine isporučiti prva četiri borbena aviona tipa su-35 u skladu s prošle godine potpisanim sporazumom, javila je ruska agencija Tass. "Prva četiri aviona biće isporučena Kini ove godine", navela je ruska agencija… »

"Sirijskim pobunjenicma dati zemlja-vazduh rakete"

B92 19.02.2016
Rijad -- Umerenim sirijskim pobunjenicima treba dati zemlja-vazduh u borbi protiv Asadovog režima, kaže ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel al Džubijer. Protivvazdušne rakete bi mogle da promene odnos na terenu kao u sovjetski okupiranom… »

Valensa: Imam jednu grešku, ali "Bolek" nisam bio

B92 19.02.2016
Varšava -- Bivši predsednik Poljske i vođa pokreta "Solidarnost" Leh Valensa priznao je da je "napravio jednu grešku", ali je oštro negirao da je ikad bio špijun. On nije objasnio kakvu je tačno grešku učinio, ali je pomenuo da postoji… »

Merkel: Plan EU i Turske za izbeglice prioritet

B92 19.02.2016
Brisel -- Države članice Evropske unije svim silama su podržale zajednički plan sa Turskom o ograničenju priliva izbeglica u Evropu. To je izjavila nemačka kancelarka Angela Merkel rano jutros, nakon višečasovnih razgovora sa liderima 28-članog… »

Kolona 30 km na granici Grčke i Bugarske

B92 19.02.2016
Solun -- Spor Grčke i Bugarske oko protesta grčkih poljoprivrednika izazvalo zastoje na granici s kolonom vozila i do 30 kilometara. Svih šest graničnih prelaza duž 472 kilomerara duge granice blokirano je zbog protesta grčkih zemljoradnika i… »

Oland: Moguć rat Rusije i Turske u slučaju...

B92 19.02.2016
Pariz -- Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da postoji opasnost od izbijanja rata između Turske i Rusije u slučaju kopnene intervencije u Siriji. "Turska se umešala u Siriji... Zbog toga ga postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zbog toga je… »

Duda: Rusija potpiruje novi "hladni rat"

B92 19.02.2016
Poljski predsednik Andžej Duda optužio je Rusiju da potpiruje novi "hladni rat" svojim delovanjem u Ukrajini i Siriji. Duda je u intervjuu Rojtersu oštro kritikovao izjavu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji je prošle nedelje naveo da odnosi… »

Pariz: Hitno raseljavanje kampa izbeglih u Kaleu

B92 19.02.2016
Kale -- Francuska je naložila danas stotinama migranata koji žive u izbegličkom kampu u Kaleu da uklone svoje improvizovane domove i imovinu u roku od četiri dana. U naredbi, koju je objavila regionalna perfektura, navodi se da stanovnici južnog… »

"U Poljskoj neće biti novih baza NATO"

B92 19.02.2016
Varšava -- Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je nakon povratka u Varšavu iz SAD da u Poljskoj i na istočnom krilu NATO neće biti razmeštane nove baze. On je dodao da će biti stalno razmešteni saveznički vojnici. "Neće biti… »