Izvor: B92/Svet arhiva vesti 19.02.2016

SAD: Debata o Kruzovom mestu rođenja ide u sudnicu

B92 19.02.2016
Čikago -- Debata da li republikanac Ted Kruz, rođen u Kanadi, zakonski ima pravo da bude američki predsednik seli se iz kampanje u sudnicu, javljaju agencije. Tužbe protiv Kruza, kojima se opovrgava da je republikanac iz Teksasa legitiman kandidat za… »

Đinping obišao državne medije, traži lojalnost

B92 19.02.2016
Peking -- Kineski predsednik Sji Đinping obišao je tri najveća državna medija u zemlji i poručio urednicima i novinarima da moraju da budu lojalni partiji. Osim toga, naveo je i da novinari i urednici moraju da prate vođstvo stranke u "mislima… »

Bombaški napad u Kamerunu, 22 žrtve, 105 ranjeno

B92 19.02.2016
Jaunde -- U napadu dvojice bombaša samoubica na pijaci u selu Meme, na severu Kameruna, poginule su 22 osobe, a 105 je ranjeno, izjavio je guverner te zemlje. Svi ranjeni su prebačeni u bolnicu u obližnjem gradu Tokombere, rekao je guverner regiona… »

Zahofer: Očekujemo rezultate od samita EU i Turske

B92 19.02.2016
Berlin -- Predsednik bavarske vlade Horst Zahofer kaže da očekuje planirani samit Evropske unije i Turske početkom marta donese rezultate. Dvodnevni samit u Briselu doneo je mali napredak u rešavanju migracione krize, ali je odlučeno da se sledećeg… »

Snimak napada na autobus izbeglih šokirao Nemačku

B92 19.02.2016
Berlin -- Nemački zvaničnici izrazili su zaprepašćenje video snimkom na kojem se vidi da grupa ljudi blokira autobus pun migranata u saveznoj državi Saksoniji. Na snimku koji je pojavio na društvenim mrežama se vidi kako migranti u autobusu plaču… »

"Na stolu tekst dogovora EU i Britanije"

B92 19.02.2016
Brisel -- Premijer Malte Džozef Muskat izjavio je u Briselu da je postignut nacrt dogovora između Evropske unije i Velike Britanije posle intenzivnih pregovora. Muskat je na improvizovanoj konferenciji za novinare uoči nastavka pregovora u Briselu… »

SAD: Na slobodi posle 40 godina u samici

B92 19.02.2016
Vašington -- Muškarac iz Luizijane koji je više od četiri decenije proveo u samici pušten je na slobodu, prenosi BBC, pozivajući se na izjavu njegovog advokata. Albert Vudfoks poslednji iz grupe poznate kao „Trojka iz Angole“ zbog njihove… »

Ima li Islamska država atomsku bombu

B92 19.02.2016
Iračke vlasti navode da tragaju za kontejnerom sa radioaktivnim supstancama, a deset grama iridijuma 192 nestalo je iz skladišta američke kompanije "Vederford". SAD je za ovaj nestanak optužila vlasnike skladišta - tursku kompaniju SGS. Iračke… »

Nemac uhapšen zbog poziranja pored glave na kolcu

B92 19.02.2016
Berlin -- Nemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nemačkog državljanina zbog fotografije na kojoj pozira ispred dve odrubljene glave nabijene na kolac. Tužioci su naveli da je muškarac, identifikovan samo kao Aria L. u skladu sa nemačkim… »

U Londonu nemaju pojma o EU referendumu

B92 19.02.2016
London -- Dok se u Briselu odvijaju napeti razgovori evropskih lidera o statusu Velike Britanije u Evropskoj uniji, građane u Londonu ta tema ne interesuje previše. Novinar BBC Norman Smit podelio je na Jutjubu kratak video za koji kaže da će… »