Izvor: Blic/Kultura arhiva vesti 19.02.2016

Preminula Harper Li, autorka kultnog romana "Ubiti pticu rugalicu"

Blic 19.02.2016
Harper Li, čuvena američka spisateljica, poznata po romanu “Ubiti pticu rugalicu”, umrla je danas u 90. godini života. Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami, kao najmlađe od četvoro dece Amase Kolman i Frensisa… »

Novosadski „Violinista na krovu“ u Beogradu, ČUDESNI SPEKTAKL na sceni Sava centra

Blic 19.02.2016
Mjuzikl “Violinista na krovu”, scenski spektakl u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz, večeras (20) gostuje u Sava centru. Režiju proslavljenog komada (Džozef Stejn - Džeri Bok), duhovite i potresne… »

Uskoro rekonstrukcija Srpske kuće na Krfu

Blic 19.02.2016
Srpska kuća na Krfu biće rekonstruisana, a stalna izložbena postavka modernizovana. Povodom obeležavanja stogodišnjice evakuacije srpske vojske na Krf, Ministarstva kulture i informisanja opredelilo je sva neophodna sredstva za rekonstrukciju objekta… »

DAN BDP Skromna proslava na Crvenom krstu, "Tatajna Lukjanova" za Ljubinku Klarić

Blic 19.02.2016
Dan Beogradskog dramskog pozorišta biće obeležen 20. februara i tim povodom dodeljena su tradicionalna godišnja priznanja. Odlukom Upravnog odbora Gran pri "Tatjana Lukjanova", nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i… »

Dva filma Tomasa Vinterberga na 44. FEST-u

Blic 18.02.2016
Danski reditelj Tomas Vinterberg, srpskoj publici poznat po potresnom višestruko nagrađivanom ostvarenju “Lov” koji je prikazan i na 41. FEST-u, ove godine će se na istom festivalu predstaviti sa dva filma - “Komuna” i “Daleko od razuzdane… »

Holivudski spot Bajage i Instruktora BEZ BAJAGE

Blic 19.02.2016
Los Anđeles i Holivud pokazali su se kao idealna scenografija novog spota za pesmu “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”, koju Momčilo Bajagić-Bajaga izvodi sa bluz bendom “Point Blank” i legendarnim gitaristom YU grupe Dragim Jelićem. - Ovo je… »

David Albahari 24. dobitnik nagrade "Todor Manojlović"

Blic 19.02.2016
Nagrada "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet za 2015. godinu dodeljena je romanopiscu, pripovedaču, uredniku i prevodiocu iz Zemuna Davidu Albahariju. Delo Davida Albaharija "ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa… »

Veliki srpski pop i džez pijanisti u Parobrodu

Blic 19.02.2016
Parobrod će od 15. marta‬ postati "mali Kolarac" jer će jednom mesečno, utorkom, u ovom prostoru nastupiti najveći živi pop i džez pijanisti savremene domaće scene. Čast premijere pripada Korneliju Kovaču sa instrumentalnim repertoarom od Korni… »

Premijera filma "Karikaturisti: Borci za demokratiju" i razgovor sa Kesićem i Koraksom

Blic 19.02.2016
Festival “Slobodna zona” i Francuski Institut u Srbiji, vođeni aktuelnom temom ispoljavanja slobode govora kroz satiru i karikature u Srbiji i svetu, organizuju večeras (19.00) premijernu projekciju francuskog dokumentarnog filma “Karikaturisti… »

Najbolji bubnjari iz regiona u subotu sviraju u Ateljeu 212

Blic 19.02.2016
Jedinstveni muzički praznik "Dan bubnjara" biće održan 20. februara u Ateljeu 212, najavilo je danas to pozorište. Inicijator ideje je Dragoljub Đuričić, a na sceni Ateljea u subotu (20.00) okupiće se više od 40 bubnjara i perkusionista iz zemlje… »