Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 19.02.2016

Eskalacija sukoba posle napada u Ankari

Glas Amerike 19.02.2016
Novi bombaški napad u Turskoj doveo je do eskalacije sukoba turske vlade i kurdskih separatista, kao i porasta tenzija između Ankare i Sjedinjenih Država. Američki predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa turskim kolegom Redžepom Tajipom… »

Libija: Američki avioni pogodili kamp ID

Glas Amerike 19.02.2016
Američki ratni avioni gađali su kamp za obuku Islamske države u zapadnoj Libiji, a u napadu su poginule desetine terorističkih regruta, kao i jedan od vođa ID. Američki ratni avioni gađali su danas kamp za obuku Islamske države u zapadnoj Libiji… »

Srpski policajci na granici Makedonije i Grčke

Glas Amerike 19.02.2016
Srpska policija će se uključiti i u zaštitu makedonsko–grčke granice, najavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije, dok je Austrija počela da ograničava prijem azilanata. Srbija zato šalje policajce da pomognu u obezbeđivanju… »

Preminula književnica Harper Li

Glas Amerike 19.02.2016
Harper Li, autorka knjige “Ubiti pticu rugalicu” koja je osvojila Pulicerovu nagradu, preminula je u Monrovilu u Alabami, preneo je vebsajt AL.com. Imala je 89 godina. Li je rodjena u Monrovilu ali je godinama živela u Njujorku. Medjutim, posle… »

Propao dijalog Vlade i opozicije u CG

Glas Amerike 19.02.2016
Crnogorski premijer rekao je da su sporna pitanja bila Javni servis i način rukovođenja parlamentom, dok je predsjednik skupštine naveo da nije prihvaćeno ništa što je bilo sporno. Premijer Milo Đukanović, po okončanju današnje višesatne runde… »

EU: Neizvestan dogovor sa Britanijom

Glas Amerike 19.02.2016
Evropski lideri nastavljaju razgovore o novom evropskom aranžmanu za Britaniju, dok se istovremeno sve članice upozoravaju da moraju poštovati evropske zakone i pravila Šengena. Gotovo očekivano, evropski lideri su briselski samit produžili i na… »

Skalijin kovčeg izložen u Vrhovnom sudu

Glas Amerike 19.02.2016
Kovčeg sa telom sudije Antonina Skalije stigao je u Vrhovni sud, gotovo nedelju dana pošto je sudija iznenada preminuo u jednom lovačkom odmaralištu u Teksasu. Bivši službenici koji su radili za Skaliju stajali su na stepenicama suda kada je… »

Ljudska prava u fokusu Obamine posete

Glas Amerike 19.02.2016
Najava predsednika Obame da će posetiti Kubu sledećeg meseca pokrenula je snažne reakcije, u Havani i Vašingtonu. Građani Kube bili su svedoci papine istorijske posete prošle godine. Kada predsednik Obama bude u poseti njihovoj zemlji, žele da budu… »

Sukob Trampa i pape Franje

Glas Amerike 19.02.2016
Republikanski predsednički pretenent Donald Tramp prvobitno je ljutito reagovao na papinu kritiku u vezi sa njegovom imigracionom politikom, ali je nakon toga ipak ublažio retoriku. Predsednička predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama već je… »

Ponovo suzavac i hapšenja u Skupštini Kosova

Glas Amerike 19.02.2016
Prva ovogodišnja sednica Skupštine Kosova više puta je prekidana, jer su opozicioni poslanici aktivirali suzavac, dok je ispred parlamenta održan protest. Opozicija na Kosovu nastavlja blokadu rada parlamenta. Današnja prva ovogodišnja sednica… »