Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 20.02.2016

Britanija na referendumu o EU krajem juna

Al Jazeera 20.02.2016
Britanski premijer će voditi kampanju za ostanak u Evropskoj uniji, kaže kako bi izlazak ugrozio britansku sigurnost. Britanski premijer David Cameron nakon sjednice Vlade najavio je da će referendum o tome hoće li Velika Britanija ostati u EU-u biti… »

Sjeverna Koreja izvela artiljerijsku paljbu

Al Jazeera 20.02.2016
Sjeverna Koreja je izvela artiljerijsku paljbu u blizini sporne pomorske granice sa Južnom Korejom. Sjeverna Koreja je izvela artiljerijsku paljbu u blizini sporne pomorske granice sa Južnom Korejom, saopćio je južnokorejski vojni zvaničnik. Vjeruje… »

Kerry i Lavrov za vojnu saradnju u Siriji

Al Jazeera 20.02.2016
Primjena Minhenskog sporazuma o rješenju za Siriju iziskuje koordinaciju vojski dvije zemlje, kažu Lavrov i Kerry. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry saglasili su se u telefonskom… »

Moguć novi referendum u Škotskoj

Al Jazeera 20.02.2016
Predsjednica škotske Vlade najavila da će porasti pritisak za novi referendum o nezavisnosti ako Britanci odbace EU. Ako Velika Britanija bude glasovala na referendumu u lipnju za izlazak iz Europske unije unatoč protivljenju Škotske, tada će porasti… »

Turska uvodi nove sigurnosne mjere

Al Jazeera 20.02.2016
Turska će uvesti nove sigurnosne mjere širom države nakon samoubilačkog napada u Ankari, kazao je Davutoglu. Turska će uvesti nove sigurnosne mjere na nacionalnom nivou, najavio je premijer te zemlje Ahmet Davutoglu, nakon samoubilačkog napada u… »

Fidži na udaru snažnog ciklona

Al Jazeera 20.02.2016
Fidži je na udaru ciklona Winsont, za koji se očekuje da bude najsnažnija oluja koja je pogodila otočku naciju. Fidži je proglasio vanredno stanje jer se otočka pacifička nacija našla na udaru najjače oluje koja je zabilježena u toj zemlji… »

Pentagon: Nejasne okolnosti pogibije državljana Srbije u Libiji

Al Jazeera 20.02.2016
Oteti službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić su ubijeni u napadu SAD na kamp ISIL-a. Glasnogovornik Pentagona Peter Cook saopćio je kako su nejasne okolnosti pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji… »

Čekajući izbjeglice u Portugalu

Al Jazeera 20.02.2016
Zvanični Lisabon poziva izbjeglice u Portugal i utrostručio je broj za prihvat određen prema EU kvotama. Piše: Vladimir Bobetić Nedeljama su zemlje poput Velike Britanije i one sa istoka Evropske unije zauzimale novinske stupce i minute elektronskih… »

Prodaju svjež zrak u teglama za 115 dolara

Al Jazeera 20.02.2016
Britanci baš i nisu zainteresirani za svjež zrak u teglama koji košta 115 dolara, ali u Kini postaje sve popularniji. Zagađenost zraka diljem svijeta sve je ozbiljniji problem. U nadi da će ponuditi rješenje, ali i ostvariti profit, jedna britanska… »

Banjalučki učenici opremaju školske kabinete

Al Jazeera 20.02.2016
Više od stotinu učenika banjalučke Ugostiteljske škole počeli su da prikupljaju novac za opremu kabineta za praksu. Više od stotinu učenika banjalučke Ugostiteljske škole počeli su da prikupljaju novac kako bi opremili dva kabineta za praktičnu… »