Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 20.02.2016

Potvrđena informacija o pogibiji srpskih državljana u Libiji

Slobodna Evropa 20.02.2016
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je potvrđena vest da su dvoje srpskih državljana - vezista u Ambasadi Srbije u Libiji Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić ubijeni. "Ono što je naša služba sa 100 odsto… »

Dejvid Kameron: Referendum o članstvu u EU 23. juna

Slobodna Evropa 20.02.2016
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u subotu da će se referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz članstva Evropske unije održati u četvrtak 23. juna. Ranije je Kameron saopštio je da je sa liderima EU postigao dogovor koji će… »

Italija: Preminuo filozof i pisac Umberto Eko

Slobodna Evropa 20.02.2016
Italijanski književnik, filozof, esejist, lingvist Umberto Eko preminuo je u 85. godini, prenijeli su italijanski mediji. Umberto Eko je rođen 5. januara 1932. godine u Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Radio je kao profesor semiotike na… »

Libija postaje novi front u borbi protiv IDIL-a

Slobodna Evropa 20.02.2016
Libija sve brže postaje novi front za borbu protiv militantne organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), koja u velikoj meri regrutuje borce iz inostranstva pokušavajući da iskoristi haos u toj naftom bogatoj severnoafričkoj državi u cilju… »

Severna Koreja izvela artiljerijsku paljbu

Slobodna Evropa 20.02.2016
Severna Koreja u subotu je izvela artiljerijsku paljbu u okviru vojne vežbe u blizini jednog ostrva na granici sa Južnom Korejom, saopštio je Seul. "Severna Koreja izvela je artiljerijsku paljbu u blizini pomorske zone oko koje se spore Severna i… »

Europol: Hiljade stranih boraca pretnja Evropi

Slobodna Evropa 20.02.2016
Između 3.000 i 5.000 takozvanih stranih boraca, državljana EU koji su se obučavali u kampovima Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), vratilo se u EU i predstavlja "potpuno novi izazov za bezbednost u Evropi", izjavio je u subotu direktor Europola… »

Donald Tusk potvrdio dogovor o ostanku Britanije u EU

Slobodna Evropa 20.02.2016
Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk saopštio je u petak uveče da je dogovor o ostanku Velike Britanije u EU dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica EU. "Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o VB u EU", napisao je Tusk na… »

Pritvor od 30 dana za petoro poslanika u Skupštini Kosova

Slobodna Evropa 20.02.2016
Za petoro poslanika Skupštine Kosova sud u Prištini je u subotu odredio pritvor od 30 dana, a mjera javljanja policiji određena je za četvoro njih, javili su prištinski mediji. Pritvor je određen za Fisnik Ismailjija, Aljbuljenu Hadzié, Donika… »

Pantovčak: Otkrivena bista Franje Tuđmana

Slobodna Evropa 20.02.2016
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvu godinu mandata obilježila je svečanim otkrivanjem biste bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u predsjedničkom kabinetu. "Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje je prvi hrvatski… »

Južna Osetija: Uskoro referendum o prisajedinjenju Rusiji

Slobodna Evropa 20.02.2016
Predsjednik Južne Osetije Leonid Tibilov rekao je da njegova zemlja želi da održi referendum o "specijalnoj formi" za prisajedinjenje Rusiji, kao jedan od njenih regiona. Tibilov je u obraćanju južnoosetijskom parlamentu izjavio da će mapa puta za… »