Kultura arhiva vesti 20.02.2016

Preminuo pisac Umberto Eko

RTS 20.02.2016
Poznati italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je noćas u 85. godini, preneli su italijanski mediji. Eko, koji je bolovao od raka, umro je u svom domu, objavila je Republika na svom sajtu, navodeći da je „svet izgubio jednog od najvažnijih… »

Dokumentarac o izbeglicama dobitnik Zlatnog medveda

B92 20.02.2016
Dokumentarac "Vatra na moru" italijanskog reditelja Đanfranka Rosija dobitnik je Zlatnog medveda na 66. Filmskom festivalu u Berlinu poznatom kao Berlinale. Žiri kojim je predsedavala američka glumica Meril Strip dodelio je glavnu nagradu popularnog… »

Najsekseplnije Žive Sponzoruše: One se ne stide svojih izbora, ali ceo svet ih osuđuje!

Kurir 20.02.2016
Postoje mnogi načini da se zaradi novac na ovom svetu. Neki mnogo uče, idu u školu, pokušavaju da nađu dobar posao. Neki osnivaju svoj posao, postaju sportisti, muzičari, glumci, a neki čak i kriminalci. Ali ako ne idete u školu i nemate dobar… »

OVE GODINE OSKAR IZGLEDA DRUGAČIJE: Statuete po uzoru na original iz 1929. godine

Kurir 20.02.2016
Statuete za predstojeću dodelu nagrada Američke filmske akademije biće urađene po uzoru na originalni Oskar iz 1929. godine. Filmska akademija je saopštila da je livnica u Njujorku preuzela karakteristike originalnog dizajna statua za dodelu nagrada… »

Misterija Na Trgu: Spomeniku kneza Mihaila nedostaje jedan detalj, evo i koji!

Kurir 20.02.2016
Spomenik Knezu Mihailu je danas jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda i omiljeno sastajalište svih prestoničana i njihovih gostiju. Čak iako se ovde ne srećete, pored njega sigurno svakodnevno prolazite jer je Trg republike epicentar svih… »

Kako pisac postaje vest dana

Politika 20.02.2016
Danas su nezamislivi jedan Pekić, Bulatović ili Kiš, koji su živeli isključivo od pisanja. U srpskoj književnosti više je „bandita”, gospoda se može na prste izbrojati: Dositej, Laza Lazarević, Dučić, Rakić, Andrić – Laza Kostić i… »

Koji su jezici nepoželjni u Parizu

Politika 20.02.2016
S jedne strane se veliča englesko-francuska ili nemačko-francuska dvojezičnost, dok se s druge negira, zabranjuje, omalovažava arapski, srpski, rumunski jezik. „Na levoj obali Sene, a posebno u Latinskom kvartu oko Bulevara Sen Mišel i Sen Žermen… »

(Foto) Dizajneri se bore za minut njene pažnje: To što ona obuče, preko noći postaje brend!

Kurir 20.02.2016
Ona puni sve naslovnice svetskih modnih magazina. Dizajneri se bore za minut njene pažnje, jer ona prodaje sve. Čim zakorači na svetlost dana Džidži Hadid je budno praćena očima celog sveta, prenosi portal Stil. Istog momenta intgernet preplavi… »

"Zlatni medved" za dokumentarni film Požar na moru

N1 Info 20.02.2016
Dobitnik "Zlatnog medveda" na 66. Berlinaleu je dokumentarni film "Požar na moru" italijanskog reditelja Đanfranka Rozija. Prema odluci žirija kojim je predsedavala američka glumica Meril Strip, film "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića je osvojio… »

SAD NAM JE JASNO NA KOGA JE: Pogledajte kako igra mama Dženifer Lopez

Kurir 20.02.2016
Dženi je nedavno otvorila svoj šou "All I Have" u Las Vegasu, a osim vernih fanova, došla je da je podrži i njena mama Gvadalupe. Mama je bila toliko ponosna na svoju ćerku da se prepustila zaraznim ritmovima i zaplesala. Sad nam je jasno na koga je… »