Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 21.02.2016

Tramp pobedio u Južnoj Karolini, a Hilari Klinton u Nevadi

Glas Amerike 21.02.2016
Milijarder Donald Tramp je odneo veliku pobedu u trci za republikansku nominaciju u američkoj predsedničkoj trci, ali dvojica senatora, Marko Rubio i Ted Kruz tvrde da mogu da ga prevazidju jer će u velikom broju država u naredne tri nedelje biti… »

60 žrtava dva napada u Homsu

Glas Amerike 21.02.2016
Američki državni sekretar Džon Keri je danas rekao da je "sklopljen okvirni" sporazum sa Rusijom o prekidu vatre u petogodišnjem gradjanskom ratu u Siriji, ali nasilje se nastavlja širom te zemlje uz veliki broj stradalih u dva nezavisna napada… »

6 žrtava pucnjave u Mičigenu

Glas Amerike 21.02.2016
Vlasti navode da su uhapsile osumnjičenog za smrtonosni napad vatrenim oružjem u kojem je stradalo šest osoba dok su dve ranjene u državi Mičigen na severu Sjedinjenih Država. Ti napadi su se odigrali kasno sinoć u blizini grada Kalamazu. Policija… »

Muzej u Indijani oživljava prošlost

Glas Amerike 21.02.2016
U glavnom gradu Inijane, Indijanapolisu otvoren je novi muzej koji oživljava prošlost ove države na američkom srednjem zapadu, Indijana koja ima i nadimak “Raskrsnica Amerike” je visoko razvijena država, u centralnom delu Amerike sa 6,5 miliona… »

Napredak u pronalaženju leka za dijabetes

Glas Amerike 21.02.2016
Naučnici sa dva vodeća američka univerziteta saopštili su da su načinili značajan napredak u nastojanju da pronađu delotvorniji tretman i možda lek za dijabetes. Sudeći prema podacima Svetske federacije za borbu protiv dijabetesa, ta bolest… »

Janja Glogovac: Stopama Nikole Tesle

Glas Amerike 21.02.2016
Slovenačka rediteljka odlučila je da prikupi materijal za dokumentarni film o Tesli, i krenula je na put svuda gde je Tesla živeo i radio. Mlada slovenačka rediteljka, scenarista i producentkinja, Janja Glogovac, veoma voli Nikolu Teslu. Posle… »

3D štampač i za krvne sudove

Glas Amerike 21.02.2016
Univerzitet Pensilvanije i Rajs univerzitet u Hjustonu eksperimentišu sa 3D štampačima za pravljenje krvnih sudova i drugih delova za implante. Transplantancija organa u poslednjih nekoliko decenija postala je gotovo rutinski zahvat, ali lekari i… »

Fitnes program za hendikepiranu decu

Glas Amerike 21.02.2016
Prema novom vladinim istraživanju, svako 45. dijete u Sjedinjenim Državama, uzrasta od tri do 17 godina, ima neki oblik autizma, što znači da sa tim poremećajem živi dva odsto djece u zemlji. Većina ima ograničene fizičke i socijalne sposobnosti… »

Etničke podele koče Bosnu na putu ka EU

Glas Amerike 21.02.2016
Početkom nedelje, Bosna i Hercegovina podnela je molbu za članstvo u Evropskoj uniji – i tako postala poslednja zemlja bivše Jugoslavije koja traži budućnst u evropskoj porodici. Taj potez je pozitivno ocenjen i u Sarajevu i u Briselu, ali ipak na… »

Virus zika i dalje zbunjuje stručnjake

Glas Amerike 21.02.2016
Svetska zdravstvena organizacija trudi se da razreši zagonetku zika virusa koji se veoma brzo širi u Latinskoj Americi i Karibima. Virus se povezuje sa deformitetima kod beba, i kod odraslih, sa jednom vrstom paralize. Stručnjaci nemaju odgovore na… »