Balkan arhiva vesti 24.02.2016

Nikola Gruevski: Odluku o datumu izbora donosi predsednik

Kurir 24.02.2016
Šef vladajuće stranke VMRO-DPMNE komentarisao je odluku Sobranja o pomeranju parlamentarnih izbora. Nikola Gruevski je potvrdio da je postignut kompromis o pomeranju parlamentarnih izbora za 5. jun, ali kaže da će konačnu odluku o tome doneti… »

Hrvati I Dalje Diskriminišu Srbe: Proslava "Oluje" pojačala tenzije, tvrdi Amnesti internešnal

Telegraf 24.02.2016
Diskriminacija hrvatskih Srba je nastavljena i u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava. U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u godišnjem izveštaju Amnesti internešnala (AI) u kojem se… »

Komisija ukinula imunitet Branimiru Glavašu

Al Jazeera 24.02.2016
Hrvatski sabor će donijeti konačnu odluku, slijedi vođenje krivičnog postupka zbog ratnog zločina nad civilima. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu se, bez rasprave i jednoglasno, suglasilo da Branimiru Glavašu (HDSSB) treba skinuti… »

Beč, neophodne mere za zaustavljanje migrantskog talasa

RTS 24.02.2016
Migrantska kriza predstavlja veliku opasnost po opstanak EU, upozoreno je na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču na kojoj je zaključeno da je potrebno zajedničko evropsko rešenje, ali dok se ono ne nađe, neophodno je preduzeti mere za… »

Amnesty: U Hrvatskoj i dalje diskriminacija Srba i Roma, zemlja se bori s izbjegličkim valom

SEEbiz 24.02.2016
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u godišnjem izvješću Amnesty Internationala u kojem se napominje da se prošle godine zemlja borila s problemom velikog broja izbjeglica i migranata. Proslava vojno-redarstvene… »

Rusija Oštro: Crnoj Gori ne možemo i NEĆEMO pomoći

Telegraf 24.02.2016
- Neprihvatljivo je odlučivati o budućnosti zemlje u ime njenih građana jer je to suprotno osnovama međunarodnih odnosa koje Rusija podržava - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljinih poslova. Crna Gora je pod uticajem zapadnih pokrovitelja… »

Dodik: Vode istragu protiv mene i cele mi porodice

Alo 24.02.2016
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je u intervjuu za Agenciju Anadolija da se protiv njega, njegove supruge, sina, ćerke i oca vodi istraga koja ima i regionalni karakter. Dodik je rekao da je protiv njega i njegove porodice pokrenuta… »

Da li će Hrvatska vratiti obavezni vojni rok?

B92 24.02.2016
Pojedini članovi Odbora za obranu iz redova vladajuće većine u Hrvatskoj zalažu se za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, piše Jutarnji list. Kako list navodi, ovo se događa u godini kada bi vojni budžet mogao biti najmanji od 1990… »

Predsjednik Albanije u Sarajevu: Ponovo razmotriti priznanje Kosova

Slobodna Evropa 24.02.2016
Predsjednik Albanije Bujar Nišani tokom posjete Sarajevu u srijedu potencirao je kod vlasti BiH da ponovo razmotre prizanje Kosova. Nišani je potvrdio da je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH “pokrenuo pitanje revizije i ponovnog… »

Ivanić: Dok sam ja u Predsedništvu, BiH neće priznati Kosovo

Večernje novosti 24.02.2016
Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da dok je on član kolektivnog državnog Predsedništva Bosna i Hercegovina neće priznati nezavisnost Kosova. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da dok je on… »