Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 24.02.2016

Makedonija vrši reviziju biračkog spiska

Al Jazeera 24.02.2016
Parlamentarni izbori odgođeni su za 5. juni, a uz reviziju biračkog spiska, potrebno je reformirati medije. Makedonska skupština odlučila je nove parlamentarne izbore odgoditi za 5. juni. Uoči ponoći, zastupnici su sa 83 glasa "za" i tri "protiv"… »

SAD odbacio odgovornost za pogibiju građana Srbije

Al Jazeera 24.02.2016
Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane SAD-a kaže da bi tijela bila u daleko gorem stanju da su državljani Srbije ubijeni u zračnom napadu. Pentagon je osporio tvrdnje da je dvoje otetih službenika Ambasade Srbije u Libiji ubijeno u zračnom… »

NATO može vraćati izbjeglice u kampove u Turskoj

Al Jazeera 24.02.2016
Generalni sekretar NATO-a rekao je kako je dogovoreno da izbjeglice, ako ih spasi NATO, isti može vratiti u Tursku. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi Savez mogao vraćati izbjeglice i migrante koje spase na Egejskom moru u Tursku… »

Novi turski udari na položaje PKK

Al Jazeera 24.02.2016
U helikopterskom napadu blizu jugoistočne granice sa Sirijom u srijedu je poginulo 12 kurdskih boraca. Turski vojni helikopteri usmrtili su 12 kurdskih boraca, u udarima koji su se desili blizu jugoistočne granice sa Sirijom u srijedu, prenosi agencija… »

Mediji: Francuski komandosi protiv ISIL-a

Al Jazeera 24.02.2016
Pariz je odobrio nezvaničnu vojnu akciju specijalnih snaga i obavještajne agencije DGSE u Libiji, piše 'Le Monde'. Francuske specijalne snage i komandosi obavještajne službe angažirani su u tajnim operacijama protiv oružane grupe Islamska država… »

U padu aviona u Nepalu 23 žrtve

Al Jazeera 24.02.2016
U potrazi za žrtvama mobilizirani su helikopteri i sigurnosne snage, jer se radi o teško pristupačnom terenu. Nepalska policija potvrdila je da je 23 ljudi poginulo u padu putničkog zrakoplova u središnjem Nepalu. Zrakoplov kompanije Tara Air letio… »

Komisija ukinula imunitet Branimiru Glavašu

Al Jazeera 24.02.2016
Hrvatski sabor će donijeti konačnu odluku, slijedi vođenje krivičnog postupka zbog ratnog zločina nad civilima. Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u srijedu se, bez rasprave i jednoglasno, suglasilo da Branimiru Glavašu (HDSSB) treba skinuti… »

Amnesty International: Bijedan odnos Evrope prema izbjeglicama

Al Jazeera 24.02.2016
Amnesty navodi da je, s izuzetkom Njemačke, odgovor na izbjegličku krizu bio bijedan u Evropi. Najmanje 30 zemalja ilegalno je prošle godine prisiljavalo izbjeglice da se vrate na područja na kojima neće biti sigurni, objavila je u srijedu… »

Trijumf Donalda Trumpa i u Nevadi

Al Jazeera 24.02.2016
Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju u SAD-u Donald Trump osvojio je predizbore u saveznoj državi Nevadi. Kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Trump osvojio je u utorak navečer po… »

Turska je više evropska nego neke članice EU-a

Al Jazeera 24.02.2016
Peter Altmaier, šef kabineta njemačke kancelarke i koordinator za izbjeglice pohvalio je ulogu Turske u izbjegličkoj krizi. Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel i koordinator za izbjeglice ove zemlje Peter Altmaier pohvalio je ulogu Turske… »