Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.02.2016

Poslednja prilika za zajedničku politiku EU

Dojče vele 26.02.2016
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer dao je posljednju šansu zajedničkoj evropskoj politici po pitanju izbegličke krize. Za to postoji i rok: sedmi mart 2016. Mora da je rasprava na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske… »

Suniti neće nikada pristati na Asada

Dojče vele 26.02.2016
Snažno rusko bombardovanje svih Asadovih protivnika ponovo je stabilizovalo Asadov režim. Međutim, uoči dogovorenog primirja ni Moskva ne želi da Asad ponovo preuzme svu vlast u Siriji, smatra Loaj Madhun. Primirje u Siriji koje su 12. februara u… »

Iran na novoj raskrsnici

Dojče vele 26.02.2016
Građani Irana u petak biraju novi saziv parlamenta i, što je možda i važnije, saziv Saveta stručnjaka. Neizvesno je da li će kao pobednik izaći tabor tvrdolinijaša ili umerenih političara bliskih predsedniku Rohaniju. Uobičajeni saobraćajni… »

Hrvatska je „skliznula udesno“

Dojče vele 26.02.2016
Nemački dnevnik „Tagescajtung“ pozabavio se političkom situacijom u Hrvatskoj i došao do zaključka da je u toj zemlji došlo do podele društva koju desničarske tendencije samo dalje cementiraju. „Politika nove nacionalnokonzervativne vlade… »

Džejmi-Li Krivic će pevati na Evropesmi

Dojče vele 26.02.2016
Na nemačkom predtakmičenju za Evroviziju nastupilo je deset kandidata – muzički stilovi su bili vrlo raznovrsni, a samo takmičenje više nego prosečnog kvaliteta. Pobedila je Džjemi-Li. Nemačku će na Izboru za pesmu Evrovizije zastupati… »

Poljska bajka o ukrajinskim izbeglicama

Dojče vele 26.02.2016
Izjava poljske premijerke Beate Šidlo da je njena zamlja „primila preko milion izbeglica iz Ukrajine“ politički je motivisana. Ali u stvari, reč je pre svega o gastarbajterima i ekonomskim izbeglicama. Halina Storožuk jedna je od 800.000 građanki… »

Birači kažnjavaju vlast zbog štednje?

Dojče vele 26.02.2016
Irska u petak bira novi saziv parlamenta, a ankete prognoziraju pat poziciju sličnu onoj u Španiji. Razlog je upravo sličan onome u Španiji – mere štednje zbog kojih su mnogi građani ozlojeđeni i kivni na vlast. Tamo gde se sprovode oštre mere… »

Solarni putevi – francuski eksperiment

Dojče vele 26.02.2016
Francuska namerava da poploča hiljadu kilometara puteva solarnim panelima. Mnogi smatraju da su putevi dobre površine za tako nešto, ali ima i drukčijih mišljenja. Svetlucave solarne ćelije prekrivaju puteve i dobijaju energiju od Sunčeve svetlosti… »