Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 29.02.2016

Dvadeset godina poslije: Sjećanja na dan deblokade Sarajeva

Glas Amerike 29.02.2016
Dan deblokade glavnog grada BiH već dug skoro niko i ne obilježava, no za građane Sarajeva koji su skoro četiri godine živjeli pod granatama, bez struje i vode, ovaj datum jedan je od najznačajnijih. Četvorogodišnja opsada Sarajeva zvanično je… »

Američki student priznao pokušaj krađe

Glas Amerike 29.02.2016
Oto Vormbir, 21-godišnjak sa Univerziteta države Virdžinija, koji je uhapšen prošlog meseca, optužen za akt agresije protiv države, uz pomoć SAD... Američki student, koji je priveden u Severnoj Koreji, javno je priznao da je pokušao da ukrade… »

Migranti probili ogradu na Đevđeliji

Glas Amerike 29.02.2016
Dok u Briselu pokušavaju da stave pod kontrolu migrantsku krizu, hiljade migranata, blokirano na makedonsko-grčkoj granici, pokušavaju na silu da nastave put prema Evropi. U isto vrijeme, u posjetu državama "Balkanske rute" sutra dolazi predsjednik… »

Mediji saučesnici u proizvodnji predrasuda

Glas Amerike 29.02.2016
Razgradnja stereotipa i predrasuda je dugotrajan i mukotrpan posao kojem bi mediji mogli mnogo da doprinesu, jedna je od ocena koja se čula na konferenciji u Beogradu. Mediji nisu u krizi samo zbog neregulisane medijske scene, besparice ili nespremnosti… »

Neuspeh konzervativaca na izborima u Iranu

Glas Amerike 29.02.2016
Reformisti i umerenjaci sada imaju većinu i u parlementu i u Savetu stručnjaka, 88-članom najvišem verskom telu, koje bira vrhovnog vođu... Iranski konzervativci doživeli su neuspeh na izborima, pošto su umereni političari osvojili većinu kako u… »

Moldavija razapeta izmedju EU i Rusije

Glas Amerike 29.02.2016
Korupcionaški skandali su naneli veliku štetu ugledu proevropskih lidera Moldavije i doprineli jačanju podrške proruskim strankama, koje iznose argument da su bliže veze sa saveznikom iz sovjetske ere, Moskvom, bolji izbor. Mada je podrška javnosti… »

UN: Prekid vatre traje uprkos "incidentima"

Glas Amerike 29.02.2016
Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je da se prekid neprijateljstava u Siriji u velikoj meri održava trećeg dana, uprkos "nekim incidentima." Ban je takodje naveo da multinacionalna radna grupa koja prati sprovodjenje dogovora radi na tome da… »

Farkaš: Prijem CG veliki uspeh

Glas Amerike 29.02.2016
Za uspješan proces pridruživanja NATO-u, između ostalog, su bili odlučujući veliki napori koje je Podgorica uložila u taj proces, ocijenila je bivša zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu. Pridruživanje Crne Gore NATO-u je veliki uspjeh, s… »

Klinton i Tramp favoriti pred "super utorak"

Glas Amerike 29.02.2016
U narednim danima Amerikanci bi mogli da steknu jasniju predstavu o tome ko će biti republikanski, a ko demokratski predsednički kandidat. Sutra se u 12 američkih saveznih država održavaju primarni izbori, a u većini tih država, kako pokazuju… »

Oskar za dramu "Spotlight"

Glas Amerike 29.02.2016
Spotlight, film o novinarima Boston Globa koji su raskrinkali praksu seksualnog zlostavljanja unutar Katoličke crkve, osvojio je nagradu za najbolji film na 88. dodeli Oskara u Holivudu. Film prati novinare koji su 2002. otkrili da su crkveni… »