Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 29.02.2016

Štajnmajer zabrinut zbog kršenja prekida vatre u Ukrajini

Slobodna Evropa 29.02.2016
Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je duboko zabrinut zbog neprestanog kršenja prekida vatre u Ukrajini i zabrana koje su uvedene posmatračima zaduženim za nadzor primirja. Štajnmajer je u obraćanju Savjetu… »

Moskva: Uhapšena žena koja je u rukama imala glavu djeteta

Slobodna Evropa 29.02.2016
U Moskvi je danas, u blizini jedne metro stanice, uhapšena žena koja je u rukama držala odrezanu dječiju glavu i vikala da će se dići u zrak, saopćila je policija. Navodi se da je riječ o dadilji četvorogodišnje djevojčice čije je… »

Na grčkoj granici jutros pušteno 300 izbeglica

Slobodna Evropa 29.02.2016
Prolaz na grčko-makedonskoj granici otvoren je sinoć nakratko za izbeglice i tom prilikom je tu granicu prešlo 300 migranata iz Iraka i Sirije, objavili su danas grčki mediji. Prolaz je ponovo zatvoren u četiri sata izjutra, a u kampu u grčkom gradu… »

Izbeglice očajne, humanitarci upozoravaju na katastrofu

Slobodna Evropa 29.02.2016
U Grčkoj i na balkanskom koridoru napetost među hiljadama izbeglica “zaglavljenih” u uskim grlima na granicama, a bačen je i suzavac. Oko 500 izbeglica probilo je žičanu ogradu na grčko-makedonskoj granici u mestu Idomeni, gde se nalazi… »

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena Kosovu

Slobodna Evropa 29.02.2016
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sudjelovat će danas na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu. Na sjednici će biti razmotren izvještaj generalnog tajnika UN Ban Ki Muna o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16… »

Francuska: Uklanjanje šatora u izbjegličkom kampu u Calaisu

Slobodna Evropa 29.02.2016
Francuska policija sukobila se danas s migrantima prilikom rušenja južnog sektora improvizovanog izbjegličkog kampa u francuskoj luci Calais, a policajci su ispalili suzavac na migrante koji su ih gadjali kamenicama, prenose lokalni mediji. Evakuacija… »

Na makedonsko-grčkoj granici trenutno mirno

Slobodna Evropa 29.02.2016
Na makedonsko-grčkoj granici trenutno je mirno, nakon što je policija zaustavila izbjeglice koji su pokušali na silu ući na teritoriju Makedonije. Grupa od nekoliko stotina migranata probila je danas prije podne blokadu na graničnom prijelazu… »

Jahjaga potpisala sporazum sa Holandijom o Specijalnom sudu

Slobodna Evropa 29.02.2016
Predsednica Republike Kosova, gospođa Atifete Jahjaga ratifikovala je Sporazum sa Holandijom o organizaciji institucije Specijalnog suda Kosova koji je izmešten u Holandiju. Sporazum su 15. februara 2016. godine potpisali ministar spoljnih poslova… »

Štajnmajer: Zemlje EU da ne krive jedna drugu zbog izbeglica

Slobodna Evropa 29.02.2016
Zemlje Evropske unije moraju da sarađuju na razrešenju problema izbegličke krize i da prestanu da krive jedna drugu, izjavio je danas šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer. On je u intervjuu grčkom dnevnom listu "Ta Nea" rekao: "Moramo da… »

Propali pregovori o predizbornoj koaliciji BDZ i SDA Sandžaka

Slobodna Evropa 29.02.2016
Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) saopštila je večeras da su pregovori o predizbornoj koaliciji sa Strankom demokratske akcije (SDA) Sandžaka propali. U saopštenju ove partije, bliske glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji… »