Izvor: Akter/Svet arhiva vesti 07.03.2016

Davutoglu: Potreban novi sporazum sa EU

Akter 07.03.2016
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je potrebno da njegova zemlja zaključi novi sporazum o izbeglicama sa Evropskom unijom jer se "talas izbeglica strahovito povećao poslednjih meseci" U Turskoj se već nalazi 2,7 miliona izbeglica… »

Orban odbacio plan EU, uložio veto

Akter 07.03.2016
Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je plan EU o direktnom raspoređivanju izbeglica iz Turske u evropske zemlje, saopštio je večeras portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. "On (Orban) je uložio veto na plan prema kom bi se migranti i tražioci… »

Okršaj tuniskih snaga i slamisa: 26 poginulih

Akter 07.03.2016
Tuniske vlasti saopštile su danas da je u sukobima policije i islamista u blizini granice sa Libijom poginulo ukupno 26 ljudi. U zajedničkom saopštenju tuniskih Ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane se navodi da je ubijen 21 islamista, kao i da… »

NATO uputio brodove u vode Grčke i Turske u Egeju

Akter 07.03.2016
NATO je danas uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja migranata u Evropu, izjavio jeJens Stoltenberg. NATO je danas uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u… »

Američki dron ubio 150 ekstremista u Somaliji

Akter 07.03.2016
Više od 150 ekstremista grupe Al Šabab poginulo je u vazdušnom napadu američkog drona u Somaliji, saopštio je Pentagon. Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je u napad izveden na kamp za obuku, u kojem su ekstremisti planirali napad… »

Sanders pobedio Klintonovu u Mejnu

Akter 07.03.2016
Berni Sanders ostvario je danas značajnu pobedu nad rivalkom za nominaciju Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton. Sanders je Klintonovu, bivšeg američkog državnog sekretara i prvu damu, pobedio sa 64,3 odsto glasova prema… »

Okončana talačka situacija u Sidneju

Akter 07.03.2016
U zapadnom delu Sidneja je jutros okončana sedmočasovna talačka situacija tokom koje je došlo do pucnjave, a policajci su ubili napadača i oslobodili troje talaca, javljaju lokalni mediji. Incident se dogodio kad je muškarac naoružan automatskim… »

Turska spremna da sarađuje s EU, ali i da uđe u EU

Akter 07.03.2016
Turska je spremna da sarađuje sa Evropskom unijom u rešavanju izbegličke krize, a spremna je i da postane članica EU, poručio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu uoči početka samita EU i Turske u Briselu. On je rekao da ovaj samit sam po sebi… »

Tri milijarde evra i ukidanje viza

Akter 07.03.2016
Na samitu EU Ahmet Davutoglu ponudio je "nove ideje" koje prevazilaze ono na šta se Ankara ranije obavezala kada je reč o obuzdavanju priliva migranata u Evropu. Samit Evropske unije i Turske koji je u toku u Briselu, produžen je pošto je turski… »

Skotland jard upozorava na napade IS

Akter 07.03.2016
Šef antitetorističkog odeljenja Skotland jarda Mark Rouli upozorio je danas da Islamska država ima ambicije da izvede "ogromne i spektakularne napade" Prema njegovim rečima, dok je IS nekad primarno napadala vojne i policijske mete, njihovi ciljevi… »